Kanapki z tuńczykiem – niby takie proste ale przyznam, że sama na to nie wpadłam. Jakieś 20 lat temu wygrzebałam przepis w magazynie Claudia i cały czas go stosuje bo jest niezawodny. Zawsze coś innego niż tradycyjna wędlina czy ser, a poza tym bardzo lubimy tuńczyka. Polecam kanapeczki są pyszne.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- cebula, obrana pokrojona w drobna kosteczkę
- 2 łyżki oliwy
- 2 jajka ugotowane na twardo
- kilka listków sałaty
- biały pieprz
- sok z cytryny
- bagietka
- masło (niekoniecznie)
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Rybę wyjąc z puszki, osączyć, wymieszać z oliwą i cebulą. Doprawić pieprzem i sokiem z cytryny.
Bułkę pokroić ukośnie na niezbyt cienkie kromki.
Jajka obrać, pokroić w kostkę. Sałatę i natkę opłukać. Z natki poobrywać listki.
Na kromki bagietki ułożyć sałatę, porcję tuńczyka. Każda kromkę posypać jajkiem i udekorować listkami natki.
Dobre rady:
Do kanapek można tez wykorzystać dowolną rybę w pomidorach.