Karkówka w kapuście to jedna z najbardziej swojskich, domowych potraw. Wydawać by się mogło, że jak mowa o karkówce to zaraz musi być tłusto i pełno smalcu. Nic bardziej mylnego. Karkówka z pewnością nie należy do mięs super fit, ale przygotowana w taki sposób absolutnie nie jest tłusta, a wręcz przeciwnie. Mięso jest pyszne, soczyste i kruche zarazem, przesiąknięte smakiem kiszonej kapusty smakuje po prostu doskonale. Przygotowuje ją gotując lub piekąc w piekarniku i za każdym razem jest wyśmienita. Gorąco polecam!
Składniki na 4 -5 osób:
- 1.5 kg kiszonej kapusty
- 80 dag karkówki
- 1 marchew jeśli w kapuście jest mało
- 1 cebula
- sól, pieprz, 3 liście laurowe, 1/2 łyżeczki kuminu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Sposób pierwszy:
Sprawdzam czy kapusta jest kwaśna, jeśli tak przepłukuje pod bieżąca wodą, odsączam, szatkuję i wkładam do garnka. Jeśli nie, od razu szatkuję i wkładam do garnka, zalewam 1 szklanką wody dodaje liście laurowe, kumin, cebulę pokrojoną w kosteczkę i startą marchewkę. Doprowadzam do wrzenia i gotuje 30 minut na małym ogniu.
Karkówkę kroję jak na grube kotlety, rozkładam plastry na deseczce i oprószam z obu stron solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju i smażę mięso po obu stronach, aż się ładnie zarumieni. Zalewam 1 szklanką wody i doprowadzam do wrzenia. Gotuje 1-2 minuty i całość wlewam do kapusty. Delikatnie łyżką odgarniam część kapusty by schować w niej mięso. Tak by kapusta była pod i nad mięsem. Przykrywam pokrywką i gotuje 45-50 minut, aż mięso będzie miękkie.
Jeśli jest za dużo płynu na ostanie 10 minut ściągam pokrywkę by odparował, jeśli za mało podlewam troszkę wodą. Podaję z ziemniaczkami albo świeżym pieczywem.
Drugi sposób:
Przygotowuje naczynie żaroodporne, smaruje je łyżką oliwy. Sprawdzam czy kapusta jest kwaśna, jeśli tak przepłukuje pod bieżąca wodą, odsączam, szatkuję i wkładam do miski.
Dodaje do kapusty 1 łyżkę oliwy, liście laurowe, kumin, cebulę pokrojoną w kosteczkę i startą marchewkę. Wszystko razem mieszam.
Karkówkę kroję jak na grube kotlety, rozkładam plastry na deseczce i oprószam z obu stron solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju i smażę mięso po obu stronach, aż się ładnie zarumieni. Zalewam 1 szklanką wody i doprowadzam do wrzenia. Gotuje 1-2 minuty.
Połowę mięsa układam w naczyniu, przykrywam połową kapusty.
Na nią układam pozostałe mięso i resztę kapusty. Zalewam całość sosem ze smażonej karkówki. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę około godziny do miękkości mięsa.
W połowie pieczenia sprawdzam czy kapusta się nazbyt nie rumieni z wierzchu, jeśli tak to przykrywam folią aluminiową.
Smacznego!