Uwielbiam w kuchni odkrywać przeróżne zakątki. Dziś u mnie karkówka, ale można ją zastąpić inną częścią prosiaczka. Przygotuje ją od razu z ziemniakami by mieć gotowy obiad, ale smak będzie całkowicie odzwierciedlał chińszczyznę. W kuchni chińskiej odnalazłam naprawdę ogromny bukiet smaków i kolorowych potraw, ma wszystko to co lubię, jest delikatna, słodkawa, a zarazem pikantna. Zachęcam do spróbowania – warto! Polecam również żeberka po chińsku.
Składniki dla 3-4 osób:
- 6 ziemniaków dokładnie wyszorowanych
- 6 plastrów karkówki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu tabasco
- 2 łyżki sproszkowanego imbiru
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki miodu
- 3 ząbki czosnku – drobniutkie posiekane
- 1/2 szklanki sosu hoisin – zwany chińskim sosem barbecue, można w tym daniu spróbować go zastąpić pikantnym ketchupem
- 1 łyżeczka achiote – przyprawa nadaje piękny czerwony kolor, można zamiennie użyć barwnika spożywczego lub pozostać przy naturalnym kolorze mięsa
Przygotowanie:
- Czyste ziemniaki i pokrojoną na plastry karkówkę układamy w żaroodpornym naczyniu.
- Pozostałe składniki łączymy ze sobą w naczyniu i mieszamy do uzyskania jednolitej marynaty.
- Polewamy mięso marynatą, zakrywamy naczynie z mięsem folią i wstawiamy na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie robimy 2-3 dziurki w foli i wstawiamy naczynie do nagrzanego do 190 C piekarnika na 45 minut.
- Ściągamy folię i pieczemy kolejne 25 minut by mięso i ziemniaki nabrały ładnego rumianego koloru
- Pozostały sos można zagęścić dodając odrobinę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie, po czym doprowadzić na chwilę do wrzenia.
Smacznego 😉