Marchewka próżona w maśle, jest niezwykle delikatna i słodka dzięki dodatkowi w postaci miodu. Subtelnie doprawiona sosem sojowym i sezamem może być świetną przystawką lub dodatkiem do obiadu. Marchewkę przygotowuje się ją szybciutko i jest niezwykle apetyczna. Dzieci ją uwielbiają i dorośli również. Zamiennie można przygotować ją w nieco ostrzejszej wersji i sezam zastąpić odrobiną octu by przełamać słodycz i pieprzem białym. Polecam!
Składniki:
- Około kg marchewki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki sezamu
Przygotowanie:
Marchewkę obrać, umyć i pokroić w grubsze słupki. Masło rozpuścić na patelni dodać 1 łyżkę miodu, przemieszać, dodać marchew, przesmażyć 2-3 minuty, skropić sosem sojowym i przykryć pokrywką. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 8 minut.
Zdjąć pokrywkę, gotować 3-4 minuty aż sok z marchwi odparuje prawie w całości, dodać pozostały miód i sezam, mieszając przesmażyć przez minutkę. Podawać na ciepło.
Smacznego!
Uwagi:
Przygotowując wersję ostrzejszą zamiast dodawać sezam oprószam marchewkę pieprzem i skraplam octem balsamicznym.
Długość próżenia marchewki zależy od tego jak grubo ją pokroimy. Trzeba uważać by jej nie rozgotować, powinna być miękka ale zwarta i mięsista. Jeśli jest drobniej pokrojona proponuje skrócić czas próżenia.