Potrawy grillowane są fantastyczne w smaku i chyba nikogo nie trzeba o tym przekonywać. Ta chrupkość i specyficzny zapach dają niepowtarzalne walory smakowe. Kiedy towarzyszy temu zabawa na świeżym powietrzu, mamy ogromną frajdę i chyba wielu tęskni do takich chwil, ja na pewno i to dość często. Niestety od dawna nie mam ogrodu więc, grilluję w piekarniku. Kaszanka przygotowana przeze mnie jest w całości, pyszna i soczysta wewnątrz, a skórka jest tu najlepsza, mocno chrupiąca, po prostu wysmienita. Spróbujcie sami.
Kaszankę układamy na metalowej tacce do grilla lub blaszce, do tego dużo cebuli nie zbyt drobno pokrojonej, ja
dodałam również pieczarki, grillowane są super. Akurat to miałam, ale polecam również jeśli lubicie cukinie, bakłażany i paprykę. Wszystkie te warzywa z grilla są bardzo smaczne, należy je tylko pociąć na grubsze plastry.
By nie spalić, a dobrze upiec grillowanie powinno odbywać się na średniej mocy piekarnika, tu musicie wyczuć swój piekarnik. Ja grillowałam po 10 minut z jednej i drugiej strony. Wiele osób dodaje przyprawę grillową, oczywiście można jej użyć. Lecz ja postawiłam na naturalny smak. Kaszanka grillowana nie musi być sztucznie podrasowana, ona smakuje wprost genialnie, zupełnie inaczej niż taka z patelni.
Kaszankę podawać zaraz po upieczeniu najlepiej w towarzystwie kiszonych ogórków, albo marynat. U mnie piklowane na ostro warzywa – rewelacja.
Dodatkowo tu również znajdziecie kilka pomysłów na grilla.