Czas na relaks!
Kawa karaibska – jest delikatnie słodzona, mówię to bo nie wszyscy są smakoszami słodkich kaw, ja np nie. Mimo to bardzo smakuje mi ta kawa. Kompozycja kawy z cukrem i alkoholem wykończona bitą śmietanką jest dla mnie wprost rewelacyjna.
Składniki dla 3 osób:
- 500 ml naparu kawy – ja przygotowałam przy użyciu praski francuskiej (z 3 czubatych łyżeczek kawy mielonej), ale można użyć 3 średnich łyżeczek kawy rozpuszczalnej.
- 75 ml mleka
- 90 ml rumu Malibu
- 3 łyżka kawowego likieru Kahlua (w oryginale do kawy karaibskiej używa się sam rum, ja spróbowałam dodatkowo z likierem, jest przepyszna)
- 3 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki bitej śmietany
Przygotowanie:
Przygotowując kawę w prasce od razu wsypujemy kawę z cukrem. Po zaparzeniu na dno każdej filiżanki, szklanki lub kubka wlewamy po 30 ml alkoholu i 1 łyżce, zalewamy kawą i wlewamy mleko. Nasze dzieło wieńczymy wlewając do każdej kawy śmietankę. Śmietanka nie powinna być ścięta, raczej w połowie. Ja wlewam do shakera i energicznie potrząsam przez 30 – 40 sekund i dopiero wlewam do szklanek.
Życzę smacznej kawy i miłego poniedziałkowego popołudnia 🙂