Kiełbasa po węgiersku

Kiełbasa po węgiersku2

Kiełbasa po węgiersku, to danie jedno garnkowe, proste w przygotowaniu z możliwością modyfikowania nieco składników. Bardzo istotne w tej potrawie jest odpowiednie doprawienie by była smaczna i aromatyczna. To przyprawy sprawiają, że kwalifikuje się do kuchni węgierskiej. Osobiście uwielbiam wykorzystywać w ten sposób kiełbasę. Pewnie z tego powodu na blogu jest już kilka podobnych potraw na bazie kiełbasy. Jednakże każda rożni się albo składnikami albo mieszanką przypraw. Za to wszystkie są przepyszne, wspaniale nadają się na danie główne czy kolacje. Miks warzyw, prostota przepisu i czas przygotowania są jej dodatkową zaletą w tych zabieganych czasach.  Bardzo polecam!

Składniki:

  • 700 g dowolnej kiełbasy, (tym razem miałam lekko podwędzaną drobiową)
  • 700 g fasolki szparagowej (miałam mrożoną)
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 3 cukinie
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
  • 1 spora łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • Przyprawy: 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki tymianku, maleńka szczypta ziarenek chili, 1/2 (lub troszkę więcej) łyżeczki koniecznie mielonego kminku, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i oczywiście sól do smaku. Ilość w zależności od potrzeb.

Przygotowanie:

Do tej potrawy użyłam sporo składników dlatego od razu warto przygotować sobie większy garnek i patelnie. Obsmażone produkty od razu przekładać do garnka. Zaczynamy od rozgrzania oleju na patelni. Obsmażamy cebule, obrane i pokrojone w piórka. Cebulka powinna być zrumieniona by nadać potrawie smak. Gotową od razu przełożyć do garnka.

Na tej samej patelni obsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki. Gotową dodać do cebuli.

Marchew obrać, pokroić w talarki dodać do garnka. Dodać fasolkę, zalać wszystko 300 ml wody, przykryć garnek pokrywką i dusić około 15 minut od wrzenia wody.

W tym czasie umyć cukinie, pokroić w grubszą kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Cukinie obsmażyć aż sie lekko zrumieni, pod koniec smażenia dodać czosnek i razem smażyć kolejne 2 minuty. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, kilka łyżek zalewy z pomidorów, przemieszać do rozpuszczenia koncentratu. Doprowadzić do wrzenia dodać do garnka z kiełbasą, dodać również pomidory z puszki i wszystkie przyprawy, także odrobinę posolić. Na początek około pół łyżeczki soli. Gdyby danie było za mało słone lepiej na końcu doprawić niż przesolić. Całość delikatnie przemieszać i dusić kolejne 10-15 minut.

Gdyby sos okazał się zbyt wodnisty można zagęścić go 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej 1/3 szklanki wody. Ja nie zagęszczałam. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Podawać z pieczywem, kaszą lub ziemniakami.

Smacznego 🙂

Uwaga

Potrawa jest wyrazista w smaku i nieco pikantna. Dla złagodzenia pikantności, można pominąć ziarnka chili, a pieprz cayenne zamienić zwykłym czarnym.

 

Kiełbasa po węgiersku

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *