Meksykańskie klopsiki, to pyszne, niewielkie mięsne kuleczki doprawione mieszanką ziół i obsmażone. Już po obsmażeniu smakują wybornie, a to dopiero początek. Klopsiki “dochodzą” przez kwadrans w pomidorowym sosie z warzywami. Po tym czasie danie jest już gotowe, niezwykle smakowite, aromatyczne i mocno przyprawione. Klopsiki po meksykańsku fantastycznie smakują na obiad podane z ryżem, ale również zachwycą Waszych znajomych podczas kolacji podane np. z pieczywem. Polecam!
Składniki na klopsiki:
- 750 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 4-5 łyżek zimnej wody
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki bułki tartej
- garść drobno pokrojonej dymki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- szczypta chili w proszku
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3/4 szklanki mąki do obtoczenia klopsików
- olej do smażenia
Na sos:
- 2 duże cebule, obrane i pokrojone w półpiórka
- 10 pieczarek, umytych, pokrojonych na ćwiartki
- 2 papryki, umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- 1 łyżka cukru, sól do smaku, szczypta ziaren chili, odrobina pieprzy cayenne, 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
Przygotowanie:
Mięso wymieszać ze wszystkimi składnikami i dokładnie wyrobić na gładką masę.
Uformować w dłoniach kuleczki, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Klopsiki przełożyć do osobnego garneczka.
Na tłuszczu po klopsikach zeszklić cebulę, dodać paprykę i razem przesmażyć. Na końcu dodać pieczarki, ziarna chili, oprószyć pieprzem, odrobiną soli i smażyć razem przez 3-4 minuty.
Dodać fasolę, kukurydzę i pomidory, wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do garnka z klopsikami. Przykryć pokrywką i dusić przez 10 minut na średniej mocy palnika. Dodać pozostałe przyprawy i dusić jeszcze przez 5 minut by się przegryzły. Klopsiki meksykańskie gotowe!
Smacznego!