Klopsiki w gęstym sosie dyniowym

Klopsiki w gęstym sosie dyniowym są fantastyczne, maleńkie, dobrze doprawione między innymi cynamonem i aromatyczne, świetnie komponują się z ryżem. Tym bardziej, że pływają w gęstym sosie przygotowanym z zasmażanej mąki i puree z dynii. Dyniowy sos jest odrobinę pikantny za sprawą curry, ale ryż doskonale to neutralizuje. Polecam!



Składniki:

  • 750 mięsa mielonego najlepiej wołowo-wieprzowe
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3/4 szklanki mąki do obtaczania
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego albo orzechowego do smażenia

Ze wszystkich składników wyrobić mięsną masę, formować w dłoniach małe kuleczki, obtaczać w mące i smażyć na średnim ogniu, aż klopsiki będą rumiane.

Sos dyniowy
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 spora łyżka masła
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 spore łyżki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki bulionu z kurczaka może być z kostki
  • około 1 łyżeczki soli i odrobina pieprzu jeśli za mało pikantne
  • 1/2 pęczka kolendry lub natki pietruszki
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, dodać curry i smażyć aż cała cebula zarumieni się od przyprawy. Dodać czosnek, przesmażyć przez minutę, zasypać mąką i smażyć by wszystko się zrumieniło. 
Mąka szybko przybierze formę mniejszych lub większych grudek, wówczas powoli, cały czas mieszając dolewać bulion. Najlepiej wykonywać tę czynność stopniowo by uzyskać odpowiadającą nam konsystencję. 1/3 szklankę zostawić na koniec. 
Dodać dynię i zagotować jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać pozostały bulion.
Do gotującego się sosu wrzucić klopsiki, gotować 5 minut, oprószyć kolendrą i podawać z ryżem.
Smacznego!
Uwaga: Przepis na puree z dyni znajdziecie w tym wpisie

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *