Fantastyczne w smaku i wbrew pozorom proste w wykonaniu. Kluski śląskie można podawać na co najmniej kilka sposobów; mogą być tylko okraszone cebulką i skwarkami, rewelacyjne są z zasmażaną kapustą, sosem pieczeniowym lub pieczarkowym (nie tylko dla wegetarian), ale także doskonale smakują jako dodatek do czerwonego barszczu. A ostatnio dowiedziałam się, ze w pewnych rejonach Polski podawane są ze zrazami. Jedno jest pewne ta tania potrawa zachwyci niejedno podniebienie smakiem i atrakcyjnym wyglądem. Polecam 🙂
Na dole wpisu możecie zobaczyć wykonanie klusek w formie wideo

- 2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- mąka ziemniaczana
- sól
Mimo, że w kluskach śląskich trudno sprecyzować gramaturę poszczególnych produktów, to wierzcie mi postępując zgodnie z moimi radami zrobicie pyszne kluseczki i nie ma możliwości by się nie udały 🙂

Dzielę masę na 4 równe części, jedną ćwiartkę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę ziemniaczaną. Należy wsypać jej dokładnie tyle by wyrównała powierzchnie z ziemniakami. Ma być dokładnie brakującą ćwiartką.

Do misy z mąką i ziemniakami z powrotem wkładam wyjęte ziemniaki, wbijam 2 jajka, pół łyżeczki soli i wyrabiam ciasto. Wyrobione ciasto musi być lśniące i gładkie.

Z ciasta odrywam niewielkie kawałki i w dłoniach toczę kulkę, odrobinę ją spłaszczam, a w środku robię wgłębienie. Dziurka nie powinna przebić kluski na wylot, ma powstać atrakcyjny dołeczek. Można zrobić go palcem, ja użyłam końcówki drewnianej łyżki. Moje kluski mają wielkość około 6 cm lubię jak są troszkę większe i krócej to trwa.
