Przygotowanie kołacza jabłkowego z polewą śmietankową nie zajmuje dużo czasu. Mimo, iż ciasto absolutnie nie jest skomplikowane i zawsze się udaje, jest bardzo efektowne i smaczne. Szczególnie jesienią, kiedy sięgamy z przyjemnością po ciasta jabłkowe. Podawane na ciepło lub na zimno stanowią doskonały deser, a w towarzystwie bitej śmietany to już prawdziwa uczta. Smak tego ciasta jest tym bardziej fantastyczny dzięki dodatkowi białego sera i polewy ze śmietany. Polecam!
Składniki na formę do tarty 23-25 cm:
- 100 g twarogu
- 4 łyżki oleju
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 g miodu
- 200 g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 750 g jabłek
- 60 g płynnego miodu
- 1/8 l kwaśnej śmietany
- Cukier puder do oprószenia krawędzi ciasta, która w
trakcie pieczenia nieco zbrązowieje.
Przygotowanie:
Twaróg wymieszać z olejem, cukrem waniliowym, miodem (50 g) i 1 jajkiem. Dodać do mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Ciasto rozsmarować w foremce i wyrównać powierzchnię.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, zanurzyć na krótko w posolonej wodzie, aby pozostały jasne. Jabłka pokroić
na ósemki i ułożyć na cieście w kształcie koła.
na ósemki i ułożyć na cieście w kształcie koła.
Piec na środkowym poziomie gorącego piekarnika nagrzanego do 200°C. przez 25 minut.
2 jajka dokładnie wymieszać z miodem (60 g) i śmietaną, tak przygotowaną polewą po 25 minutach polać kołacz i dalej piec, dopóki polewa lekko nie stwardnieje i nie nabierze złotej barwy.
Smacznego!