Pyszne kruche ciasteczka, idealne na
podwieczorek przy herbacie i dla naszych milusińskich. Przepis przygotowany przez Kata Rzyna
podwieczorek przy herbacie i dla naszych milusińskich. Przepis przygotowany przez Kata Rzyna
- 200 g wiórków
kokosowych - 50 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 2 białka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli, ew.
cynamon
Przygotowanie:
W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło
,dodajemy cukier, mleko, cukier waniliowy, sól, a na koniec wiórki kokosowe.
Mieszamy wszystko energicznie, następnie odstawiamy
do ostudzenia.
W osobnej misce ubijamy białka. Do sztywnej już
piany wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy ostudzoną masę kokosowa . Całość
mieszamy łyżką.
Kokosanki formujemy lub dajemy formować pociechom łyżką
lub palcami i kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 15-20 minut
przy ok.170°C,aż się ładnie zarumienia.
Smacznego!