Kokosanki

Pyszne kruche ciasteczka, idealne na
podwieczorek przy herbacie i dla naszych milusińskich. Przepis przygotowany przez Kata Rzyna


Składniki:

  • 200 g wiórków
    kokosowych
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli, ew.
    cynamon
Przygotowanie:

W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło
,dodajemy cukier, mleko, cukier waniliowy, sól, a na koniec wiórki kokosowe.
Mieszamy wszystko energicznie, następnie odstawiamy
do ostudzenia.
W osobnej misce ubijamy białka. Do sztywnej już
piany wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy ostudzoną masę kokosowa . Całość
mieszamy łyżką.
Kokosanki formujemy lub dajemy formować pociechom  łyżką
lub palcami i kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 15-20 minut
przy ok.170°C,aż się ładnie zarumienia.

Smacznego!
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *