Kokosowy 3 Bit

Pyszne ciasto z kategorii słodkie – bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników

Ciasto składa jest 3 warstw 2 kokosowych i czekoladowej. Każda z warstw przełożona jest herbatnikami. Dodatkowo wierzch zdobią wiórki kokosowe. Ciasto jest dość słodkie ale nie przesłodzone ponieważ w całości jest na bazie budyniu domowej roboty z dodatkiem czekolady. Dobrze smakuje i wygląda kusząco. Polecam!

kokosowy-3-bit-3

Składniki:

  • ok. 400 g herbatników
  • 100 g ciemnej czekolady lub mlecznej (zależnie jaką bardziej lubicie)
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g wiórków koksowych

kokosowy-3-bit

1 szklanka = 250 ml

Ponadto do ozdoby czekoladki, ale nie jest to konieczne

kokosowy-3-bit-1

Kokosowy 3 Bit Przygotowanie

1, 5 szklanki mleka zagotować razem z cukrem i wanilią. A w pozostałym mleku wymieszać dokładnie mąkę z żółtkami. Dokładnie by nie było grudek.

Do gotującego się mleka wlać zawiesinę z mąki i żółtek. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować około minuty aż budyń mocno zgęstnieje. Zdjąć z kuchenki przełożyć 1/3 budyniu do osobnego naczynia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z 1/3 budyniu i dokładnie wymieszać. Obie miseczki z budyniem odstawić do ostygnięcia. By przyspieszyć ten proces można włożyć je do lodówki. Ale dopiero kiedy już nie będzie taki gorący i całkowicie przestanie parować.

Miękkie masło utrzeć mikserem aż się zrobi puszyste i białe. Odłożyć 1/3 masła do osobnego naczynia. Do pozostałego masła dodać stopniowo łyżka po łyżce jasny, zimny budyń miksując by uzyskać budyniowy krem.  (Nie miksujemy budyniu z masłem długo, tylko tyle by składniki sie połączyły, a krem był gładki.) Do kremu dodać połowę wiórków kokosowych . Całość wymieszać łyżką

1/3 odłożonego masła połączyć z czekoladowym budyniem. Dokładnie tak samo wcześniej. (Do kremu czekoladowego nie dodawać wiórek!)

kokosowy-3-bit-2

Formę 20/20 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć herbatnik, jeden przy drugim wypełniając całe dno. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu kokosowego. Wyrównać powierzchnię, ułożyć kolejną warstwę herbatników, a na niej rozsmarować krem czekoladowy.

Ponownie rozłożyć herbatniki i posmarować ostatnią warstwą kremu. Wierzch ciasta posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi. Lekko docisnąć. Najlepiej przykryć ciasto folią spożywczą z wierzchu (by nie przeszło zapachami z lodówki). Odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc by herbatniki dobrze zmiękły. Wówczas ciasto będzie się ładnie kroić.

Bardzo zabiegani mogą uprościć sobie to ciasto gotując 2 budynie waniliowe w 500 ml mleka. Po ostygnięciu, utrzeć z masłem. Dalej postępować jak w przepisie.

Smacznego 🙂

Tradycyjne 3  Bit

Jest na wierzchu z bitą śmietaną i kajmakiem ja zrezygnowałam z tych składników, by już go bardziej nie przesładzać. Ale oczywiście można budyń podzielić na 2 części. Rozsmarować kokosowy krem na dole, czekolady w środku, a na wierzch przygotowywać bitą śmietanę. Tym sposobem podpowiedziałam kolejny pomysł 🙂

 

Share Button

One Comment

Skomentuj Gotuj z Cukiereczkiem Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *