Koktajl bananowo-jagodowy

koktajl
Proste rozwiązania są najlepsze i tak również jest w tym przypadku. Szukałam czegoś na drugie śniadanie lub lekki deser i znalazłam. Miałam problem ponieważ nienawidzę jogurtu naturalnego, oczywiście w sosach, ciastach czy sałatkach jest ok, ale nie w naturalnej postaci. Na samą myśl, przechodzą mnie ciarki. Tym czasem w koktajlu użyłam właśnie tego znienawidzonego jogurtu i wiecie co?
Koktajl wyszedł rewelacyjny, wyśmienity i delikatnie słodki. Więc zachęcam gorąco do spróbowania, mogą po niego sięgnąć również osoby na diecie odchudzającej.
Składniki dla 3 osób:

  • Jogurt naturalny 400 ml
  • 2 banany
  • ½ szklanki jagód, zamiennie borówka amerykańska, truskawki lub maliny
  • 1 łyżka syropu z czarnego bzu lub miodu (można zastąpić ½ łyżeczki cynamonu)

koktajl

Przygotowanie:
Banany miksujemy w blenderze z jogurtem. Połowę rozlewamy do szklanek. Do drugiej części dodajemy jagody, syrop i miksujemy. Wlewamy powoli by uzyskać koktajl dwukolorowy. Można również użyć mrożonych owoców, koktajl będzie bardziej orzeźwiający.

Lejąc po ściance naprzemiennie można uzyskać więcej kolorowych barw jeśli chcemy sie pobawić. Koktajl ma tylko jedną wadę, zbyt szybko znika, szczególnie kiedy jest tak ciepło, chciałoby się więcej i więcej, a tu dno szklanki 😉
 koktajl
Share Button

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *