Łatwa i pyszna sałatka z bekonem
Podstawą sałatki jest sałata lodowa z dodatkiem czerwonej papryki, odrobiny mięsistego pomidora i dymki. Całość łączy pyszny sos. Na końcu doszedł ser i bekon (wymiennie może być chudy boczek). Finałowe składniki sprawiły, że sałatka jest oryginalna, sycąca i wyjątkowo pyszna. Kąski chrupiącego, słonego bekonu niesamowicie wyróżniają się z warzyw. To jest po prostu mega smaczne. Pierwotnie chciałam zrobić sałatkę Cezar, ale gdy zaczęłam dodawać składniki wyszła dość bogata sałatka. Latem spokojnie można ją podać jako samodzielny posiłek, ale w chłodniejsze dni gdy lubimy zjeść nieco więcej, będzie świetnie pasowała na kolacje, a nawet uatrakcyjni kolacje z przyjaciółmi. Polecam!
Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 2 czerwone papryki
- 1 duży pomidor
- pęczek dymki
- 150 g pomarańczowego sera w kawałku
- 300 g bekonu lub boczku
Sos:
- 100 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki na sos wymieszać i doprawić do smaku szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Sałatę porwać na strzępy opłukać odsączyć wrzucić do miski. Pomidora pokroić na cieniutkie ćwiarteczki. Z papryk usunąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić w paseczki. Dodać drobno posiekaną dymkę. Warzywa wymieszać z sosem.
Boczek pokroić w paseczki, wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć aż będzie chrupiący. Jeśli jest bardzo chudy dodać łyżkę oliwy. Następnie zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Se pokroić w kosteczkę.
Na wierzchu sałatki rozsypać ser i wystudzony chrupiący boczek. Można podać na stół.
Smacznego 🙂