Kotlety jajeczne to świetna alternatywa dla mięsa, możemy podać je tradycyjnie z czym zwykle podajemy mięso. Z doświadczenia wiem, że nie wszyscy mają wysublimowane smaki i często nikt się nie pozna, że to kotlety jajeczne. Na pewno nie po wyglądzie, wyglądają dokładnie tak samo. Ja jednak do tego typu kotletów najbardziej lubię w rożnej formie warzywa. Mogą być świeże sałatki lub surówki, tym razem pojawiła się młoda kapusta na krótko i gorące grillowane pieczywo oraz dip do kotletów.
Składniki na 4 kotlety:
- 5 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w drobna kosteczkę
- 1 surowe jajko
- 1 cebula lub 2 szalotki, pokrojona w drobna kosteczkę
- 3-4 łyżki bułki tartej do kotletów
- bułka tarta do obtoczenia
- pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki, można dodatkowo dodać odrobine koperku będzie jeszcze smaczniej
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na łyżce oleju. W misce umieścić jajka, bułkę tartą, pietruszkę, surowe jajo i obsmażona cebulkę. Oprószyć dokładnie solą i pieprzem i dokładnie wyrobić masę jajeczną.
Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach na ładny rumiany kolor.
Dodatki
Dip – sos czosnkowy
Kapusta na krótko – tym razem gotowałam ją z niewielką ilością podsmażonego bekonu, była wyśmienita.
Smacznego 🙂