Kotlety w cieście naleśnikowym

Kotlety w cieście naleśnikowym przygotowuje się z piersi kurczaka. Od tradycyjnych drobiowych kotletów różni je wygląd, bardziej przypominają placuszki. I także jak placuszki są delikatne, otulone ciastem niczym pierzynką. Dodatkową zaletą ciasta jest jego smak, który całkowicie zależy od naszej fantazji. Jeśli do ciasta naleśnikowego dodamy orientalnych przypraw to takie będą kotlety, jeśli ziół – będą ziołowe i tak można za każdym razem przygotować zupełnie inna potrawę. Polecam!

Składniki:

  • około 500 g piersi z kurczaka
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju

Przyprawy, które użyłam to: sól, curry, imbir, majeranek, pieprz czarny, papryka słodka i ostra, kolendra. Każdej z przypraw dałam po około 1/2 łyżeczki poza pieprzem i ostrą papryką. W dwóch ostatnich przypadkach tylko 1/4 łyżeczki.
Dodatkowo – Olej do smażenia

Przygotowanie:
Piersi kroimy na kawałki i rozbijamy przez folię, nie muszą być duże. Nieco mniejsze łatwiej namoczyć w cieście, a potem smażyć.
Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Ciasto musi być bardzo gęste jak gęsta śmietana. Jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki, a jeśli zbyt gęste to odrobinę wody. Kawałki rozbitego mięsa obtaczamy dokładnie z jednej i drugiej strony i smażymy po obu stronach  na patelni z rozgrzanym olejem. Kotlety najlepiej smażyć na średniej mocy palnika by były piękne złociste i aby mięso w środku nie było surowe.
Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *