Krewetki z kiełkami w azjatyckim wydaniu

 krewetki z kiełkami
Jak już niejednokrotnie wspominałam kuchnia chińska jest pyszna i wielosmakowa. Już dawno się w niej zakochałam i wciąż odkrywam nowe smaki. Tym razem danie niebanale, za to banalnie proste i błyskawiczne w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne, pożywne i zdrowe. Bowiem kiełki są bogatym źródłem witamin i pierwiastków, a krewetki nie dość, że zdrowe to niskokaloryczne. Czy może być coś lepszego od jedzenia zdrowo, a przy tym smacznie? Polecam – spróbujcie sami!
 krewetki z kiełkami i ryżem
Składniki dla 4 osób:
  • Kubek ryżu
  • 150 – 200 g drobnych krewetek W zależności jak bardzo lubicie 🙂
  • 700 g kiełków z warzywami (ja kupiłam gotową mieszankę składająca się z kiełków fasoli, odrobiny marchwi pociętej na słupki i poszatkowanej włoskiej kapusty.) Można tą kompozycję stworzyć samemu z 350 g kiełków, dużej marchwi i odrobiny kapusty.
Ponadto;
  • 1 czerwona cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • olej sezamowy lub oliwa z oliwek
  • 1, 5 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • Sól
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

Krewetki z kiełkami w azjatyckim wydaniu – przygotowanie

Zaczynamy od marynaty do krewetek – w misce mieszamy sos sojowy z curry i 1 łyżką oleju. Krewetki dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na kwadrans do lodówki.

Gotowanie ryżu.

W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju, dosypujemy kurkumę, chwilę niech się podsmaży, dodajemy ryż i szybko podsmażamy mieszając, aż ryż nabierze żółtego koloru. Dolewamy 2 kubki wody i 1 łyżeczkę soli; możemy użyć wrzątku lub zimnej wody z kranu. Ja zalewam zimną, lecz mieszam co chwilkę do momentu zagotowania. Od tego czasu ryż powinien gotować się jeszcze 7 minut na niewielkim ogniu pod przykrywką. Co kilka minut dobrze jest go przemieszać. Po tym czasie wyłączamy ogień, zostawiamy ryż przykryty pokrywką i na to ściereczka, jeszcze na 10 minut. W tym czasie ryż powinien wpić całkowicie pozostały płyn. Będzie soczysty, sypki i gotowy do podania.

Uwaga: W zależności od gatunku ryżu czas gotowania może się odrobinę wydłużyć. Ja do tego dania przygotowałam najzwyklejszy ryż. A jeśli został Wam np. biały ryż z dnia przedniego, albo chcecie przygotować ryz w tradycyjny sposób, to nie ma problemu możecie tak zrobić.

Smażenie warzyw wraz z krewetkami 

W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę i drobniutko posiekany czosnek, podsmażamy przez 2 minuty, następnie dodajemy krewetki z całą marynatą, podsmażamy przez minutę i dodajemy warzywa. Całość smażymy około 5 minut, nie za długo by kiełki pozostały smakowite i chrupiące. Po tym czasie dodajemy ryż, dosalamy do smaku, podsmażamy całość mieszając jeszcze dwie minuty. Sycące, azjatyckie, pachnące i smaczne danie jest gotowe.

Smacznego 😉

Krewetki 3
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *