- Kubek ryżu
- 150 – 200 g drobnych krewetek W zależności jak bardzo lubicie 🙂
- 700 g kiełków z warzywami (ja kupiłam gotową mieszankę składająca się z kiełków fasoli, odrobiny marchwi pociętej na słupki i poszatkowanej włoskiej kapusty.) Można tą kompozycję stworzyć samemu z 350 g kiełków, dużej marchwi i odrobiny kapusty.
- 1 czerwona cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- olej sezamowy lub oliwa z oliwek
- 1, 5 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- Sól
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Krewetki z kiełkami w azjatyckim wydaniu – przygotowanie
Zaczynamy od marynaty do krewetek – w misce mieszamy sos sojowy z curry i 1 łyżką oleju. Krewetki dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na kwadrans do lodówki.
Gotowanie ryżu.
W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju, dosypujemy kurkumę, chwilę niech się podsmaży, dodajemy ryż i szybko podsmażamy mieszając, aż ryż nabierze żółtego koloru. Dolewamy 2 kubki wody i 1 łyżeczkę soli; możemy użyć wrzątku lub zimnej wody z kranu. Ja zalewam zimną, lecz mieszam co chwilkę do momentu zagotowania. Od tego czasu ryż powinien gotować się jeszcze 7 minut na niewielkim ogniu pod przykrywką. Co kilka minut dobrze jest go przemieszać. Po tym czasie wyłączamy ogień, zostawiamy ryż przykryty pokrywką i na to ściereczka, jeszcze na 10 minut. W tym czasie ryż powinien wpić całkowicie pozostały płyn. Będzie soczysty, sypki i gotowy do podania.
Uwaga: W zależności od gatunku ryżu czas gotowania może się odrobinę wydłużyć. Ja do tego dania przygotowałam najzwyklejszy ryż. A jeśli został Wam np. biały ryż z dnia przedniego, albo chcecie przygotować ryz w tradycyjny sposób, to nie ma problemu możecie tak zrobić.
Smażenie warzyw wraz z krewetkami
Smacznego 😉