Jak sama nazwa wskazuje babeczki wykonane są z kruchego ciasta dokładnie takiego samego jak na tartę. Przygotowuje je się bardzo
szybko, jedyny minus to czas chłodzenia ciasta. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest przygotować babeczki kiedy dysponujemy czasem i zrobić je na zapas. Babeczki nie tylko wyglądają bardzo atrakcyjnie ale również są bardzo smaczne, wypełnione po brzegi domowym budyniem, przyozdobione soczystymi owocami i kleksem z bitej śmietany. Jednym słowem – pyszności! 😉
- 95 g masła
- 190 g mąki
- 65 g cukru pudru
- 1 żółtko
Z masła, cukru pudru, żółtka i mąki wyrobić szybko kruche ciasto i odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie rozwałkować na cienki 3-4 mm placek i wyłożyć nim maleńkie foremki. Po nakłuwać widelcem i piec 10 minut w nagrzanym do 190°C piekarniku. Po upieczeniu wyjąć na kratkę by wystygły.
Na krem i dekorację:
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- ¼ łyżeczki waniliowej pasty
- 20 g maki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 4 sztuki kiwi
- 6 wisienek koktajlowych
- 100 ml śmietanki kremówki
Schłodzone udekorować gwiazdką z bitej śmietany i wisienką.
One Comment