Kruche babeczki z budyniowym kremem i owocami

Jak sama nazwa wskazuje babeczki wykonane są z kruchego ciasta dokładnie takiego samego jak na tartę. Przygotowuje je się bardzo
szybko, jedyny minus to czas chłodzenia ciasta. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest przygotować babeczki kiedy dysponujemy czasem i zrobić je na zapas. Babeczki nie tylko wyglądają bardzo atrakcyjnie ale również są bardzo smaczne, wypełnione po brzegi domowym budyniem, przyozdobione soczystymi owocami i kleksem z bitej śmietany. Jednym słowem – pyszności! 😉

Składniki na 6 babeczek
  • 95 g masła
  • 190 g mąki
  • 65 g cukru pudru
  • 1 żółtko

Z masła, cukru pudru, żółtka i mąki wyrobić szybko kruche ciasto i odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie rozwałkować na cienki 3-4 mm placek i wyłożyć nim maleńkie foremki. Po nakłuwać widelcem i piec 10 minut w nagrzanym do 190°C piekarniku. Po upieczeniu wyjąć na kratkę by wystygły.

Na krem i dekorację:

  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • ¼ łyżeczki waniliowej pasty
  • 20 g maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 4 sztuki kiwi
  • 6 wisienek koktajlowych
  • 100 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Mleko zagotować. Żółtko rozetrzeć z cukrem, wanilią i mąką ziemniaczaną dodać do mleka i wymieszać. Gotować na małym ogniu aż powstanie gęsty budyń. Owoce obrać ze skórki i pokroić na plastry. Śmietankę ubić na sztywno. Upieczone babeczki napełnić budyniem i odstawić na krótko do lodówki (15 minut). Kiwi ułożyć na kremie budyniowym i odstawić do schłodzenia.
Schłodzone udekorować gwiazdką z bitej śmietany i wisienką.
Smacznego!
Share Button

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *