Kruche i pyszne ciasteczka, bardzo proste do wykonania. Uwielbiają je maluchy i dorośli, idealnie pasują do popołudniowej herbatki. Ciasto bez użycia jajek. Polecam 🙂
Składniki:
- 125 g masła
- olej rzepakowy ¼ szklanki
- 2 szklanki mąki + 2 łyżki
- 2 łyżki kakao (które mają być dodawane do 1 połowy ciasta)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników poza kakao i 2 łyżkami mąki zagnieść ciasto. Podzielić na 2 równe części.Do jednej części dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Każdą z części ponownie zagnieść. Z każdej połówki rwać kawałek ciasta wielkości małego orzecha. Połączyć razem formując w dłoniach kulkę. Następnie spłaszczyć ją na grubość około 0,5 cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 12-15 minut. Wystudzić na kratce.
Smacznego 🙂