Kruchy placek z dżemem

Kiedyś dostałam w prezencie zbór przepisów o nazwie „Moje najlepsze przepisy”, niestety nie wiem gdzie to było kupione mogę tylko podejrzewać, że w jakieś księgarni wysyłkowej. W owym zbiorze znajdował się między innymi przepis na ten placek. Wypiekam go już chyba od 20 lat bo jest niezwykle prosty w przygotowaniu, tani i bardzo smaczny. Zwykle takie składniki każdy ma w domu. Moja rodzina zajadała się tym ciastem, a dzieci wprost je uwielbiały. Polecam również placek migdałowy 🙂

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 90 g cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 300 g marmolady, dżemu lub powideł (Najlepiej wybrać najbardziej wyraziste smaki owoców.)

kruchy placek

Przygotowanie:
Mąkę, sól, cukier, margarynę i 1 jajko zagnieść na kruche ciasto. Schłodzić przez pół godziny w lodówce lub zamrażalniku.
Po 30 minutach ponownie zagnieść ciasto, połowę ciasta rozwałkować i położyć na dużą blachę. Brzegi ciasta przycisnąć do blachy.
Rozłożyć równą warstwę konfitury. Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć na paski i ułożyć na cieście po przekątnej tworząc z nich kratę.
Jajko rozbełtać ze śmietaną i posmarować całą kratkę. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 175°C przez 30 – 35 minut.
Odstawić ciasto by wystygło, a potem pokroić na kwadraty. Wzdłuż na 6 części i w poprzek na 7 powstaną 42 ciasteczka.
Ciasto można przechowywać w zamrażalniku do 4 miesięcy. Przed zamrożeniem, kawałki ciasta należy przełożyć papierem by się nie posklejało w trakcie mrożenia.

Smacznego 🙂

kruchy placek

Share Button

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *