Kukurydza jest nie tylko bardzo zdrowa, ale również wyjątkowo
smaczna – wprost idealna na przystawkę.
Przygotowuję ją na kilka sposobów; grillując, prażąc, a także gotując. Prażona
jest przysmakiem i dzieci i dorosłych super do pochrupania na słono lub słodko.
smaczna – wprost idealna na przystawkę.
Przygotowuję ją na kilka sposobów; grillując, prażąc, a także gotując. Prażona
jest przysmakiem i dzieci i dorosłych super do pochrupania na słono lub słodko.
Kukurydze na każdy wybrany sposób przyrządza się bardzo
szybko i w prosty sposób. Trzeba jednak wiedzieć jak ją przyrządzić by naprawdę
smaczna była.
szybko i w prosty sposób. Trzeba jednak wiedzieć jak ją przyrządzić by naprawdę
smaczna była.
Kupując kukurydze zwracamy uwagę by była wyrośnięta i miała jasne
duże ziarna. Kolbe obieramy ze wszystkich włókien i dopiero wówczas ją
grillujemy lub gotujemy.
duże ziarna. Kolbe obieramy ze wszystkich włókien i dopiero wówczas ją
grillujemy lub gotujemy.
Obraną kukurydze gotujemy w lekko posłodzonej wodzie. Niewielka
słodycz, podkreśla jej walory smakowe. By po ugotowaniu ziarna kukurydzy były
miękkie i soczyste nie solimy wody.
słodycz, podkreśla jej walory smakowe. By po ugotowaniu ziarna kukurydzy były
miękkie i soczyste nie solimy wody.
Podobnie jak przyrządzamy wątróbkę też nie wolno jej solić bo
zrobi się twarda i już nic jej nie pomoże by odzyskać jej subtelny smak. Solą doprawiamy już po obróbce termicznej.
zrobi się twarda i już nic jej nie pomoże by odzyskać jej subtelny smak. Solą doprawiamy już po obróbce termicznej.
Najprostszy sposób: gotujemy wodę w garnku, na każdy litr wody
dodajemy łyżkę cukru, wody powinno być tyle by cała kukurydza była nią pokryta.
Gdy woda zacznie wrzeć wkładamy kolby, zmniejszamy temperaturę palnika na średni
poziom i gotujemy 10 minut pod przykryciem.
dodajemy łyżkę cukru, wody powinno być tyle by cała kukurydza była nią pokryta.
Gdy woda zacznie wrzeć wkładamy kolby, zmniejszamy temperaturę palnika na średni
poziom i gotujemy 10 minut pod przykryciem.
Zaraz po wyjęciu smarujemy kolby masłem najlepiej solonym, jeśli
używamy zwykłego masła, można odrobinę posolić kukurydze do smaku.
używamy zwykłego masła, można odrobinę posolić kukurydze do smaku.
By wygodniej było jeść kukurydzę, obgryzać ziarno z kolby wbijam w
jej końce wykałaczki. Łatwiej się ją trzyma. Wykałaczki najlepiej wbić przed
gotowanie bo potem kolby są bardzo gorące i można się poparzyć.
jej końce wykałaczki. Łatwiej się ją trzyma. Wykałaczki najlepiej wbić przed
gotowanie bo potem kolby są bardzo gorące i można się poparzyć.
Grillując koniecznie zawijamy kolby w aluminiową folię.