smaczna – wprost idealna na przystawkę.
Przygotowuję ją na kilka sposobów; grillując, prażąc, a także gotując. Prażona
jest przysmakiem i dzieci i dorosłych super do pochrupania na słono lub słodko.
szybko i w prosty sposób. Trzeba jednak wiedzieć jak ją przyrządzić by naprawdę
smaczna była.
duże ziarna. Kolbe obieramy ze wszystkich włókien i dopiero wówczas ją
grillujemy lub gotujemy.
słodycz, podkreśla jej walory smakowe. By po ugotowaniu ziarna kukurydzy były
miękkie i soczyste nie solimy wody.
zrobi się twarda i już nic jej nie pomoże by odzyskać jej subtelny smak. Solą doprawiamy już po obróbce termicznej.
dodajemy łyżkę cukru, wody powinno być tyle by cała kukurydza była nią pokryta.
Gdy woda zacznie wrzeć wkładamy kolby, zmniejszamy temperaturę palnika na średni
poziom i gotujemy 10 minut pod przykryciem.
używamy zwykłego masła, można odrobinę posolić kukurydze do smaku.
jej końce wykałaczki. Łatwiej się ją trzyma. Wykałaczki najlepiej wbić przed
gotowanie bo potem kolby są bardzo gorące i można się poparzyć.