Kurczak curry z aromatycznym ryżem

Kurczak curry z aromatycznym ryżem

Kurczak curry przygotowany jest z cukinią i mlekiem kokosowym, wspaniale te smaki się łączą. Danie nie jest zbyt pikantne, mimo iż jest dobrze doprawione. Niczego w nim nie brakuje. Bardzo wyczuwalna jest aromatyczna zielenina i smaki poszczególnych produktów, które świetnie współgrają ze sobą. Curry podane z aksamitnym i aromatycznym ryżem smakuje po prostu rewelacyjnie. Odrobina pikanterii połączona z delikatnym mięsem i warzywami o lekkiej cytrusowej nucie. Polecam!

Składniki:

  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cukinie
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 600 g piersi kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 2 kostki rosołu z kurczaka
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 400 g ryżu basmati
  • 3 łyżeczki curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 limonki
  • olej do smażenia

Kurczak curry z aromatycznym ryżem

Przygotowanie:

Szalotki obrać i pokroić na cienkie półksiężyce. Czosnek obrać i drobno posiekać.

Z cukinii odkroić końcówki, pokroić na ćwiartki po długości i potem pokroić na małe kawałki.

Posiekać dość grubo natkę pietruszki by listki były wyczuwalne w smaku.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać kurczaka i zrumienić przez 5-6 minut, od czasu do czasu obracając.

Dodać szalotki i smażyć kolejne 5 minut aż zmięknie. (Teraz można zacząć przygotowywać ryż.)

Następnie dodać czosnek, połowę pietruszki i curry. Gotować przez minutę. Dodać mleko kokosowe i drugą kostkę rosołu, cukinie i doprowadzić do wrzenia. Przemieszać i obniżyć temperaturę prawie do minimum by całość delikatnie sie gotowała przez 15 minut do zagęszczenia sosu.

Podczas gdy curry się gotuje, zetrzeć skórkę z limonek, przekroić je na pół. Kiedy curry będzie gotowe doprawić solą i pieprzem. Dodać resztę pietruszki i sok z drugiej limonki.

Nakładać ryż do misek i polać curry.

Aksamitny i aromatyczny ryż

W międzyczasie zagotować 800 ml wody. Kiedy zacznie się gotować dodać 1 kostkę rosołu, gwiazdki anyżu i ryż. P zagotowaniu zmniejszyć temperaturę na średnią i pod przykryciem gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut pod przykryciem by ryż wchłonął cały płyn. Kiedy będzie gotowy, wyjąć z niego anyż i przemieszać widelcem. Dodać skórkę z limonek i sok z 1 limonki. Dokładnie wymieszać.

***

Smacznego 🙂

Kurczak curry z aromatycznym ryżem

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *