Kurczak curry jest to potrawa rodem z Indii. Ten piękny i barwny kraj zamieszkuje wiele kultur. Ze względu na wyznawaną religie najbardziej powszechne są potrawy bez mięsa. Jednakże mieszkańcami są również ludzie, którym religia tego nie zabrania. Wśród nich curry cieszy się naprawdę dużym powodzeniem. Walory smakowe i łatwość przygotowania tej potrawy sprawiły, że znana jest na całym świecie. Niestety często niewiedza powoduje, że jest niewłaściwie przygotowywana i modyfikowana na wzór naszego kurczaka w potrawce.
Oto prawdziwe indyjskie curry – najlepsze jakie jadłam. Porcja na 6 osób.
Składniki:
- 1/2 kost margaryny
- 3 cebule posiekane w kostkę
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 kg filetów z kurczaka lub 12 udek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 200 g śmietany
- 10 dkg – 3/4 szklanki orzechów nerkowca
- niecałe pół szklanki kolendry
- przyprawy
- 1 łyżka imbiru
- 1/2 łyżeczki chili
- 3 łyżki curry
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
W dużym i szerokim rondlu podgrzewamy do rozpuszczenia margarynę.Dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę, jak się nieco zeszkli dodajemy posiekany drobno czosnek.Następnie wszystkie przyprawy i całość chwilę smażymy do miękkości cebuli.
Czas na mięso, filety kroimy na dość duże kawałki, jeśli to są udka wkładamy w całości. Wszystko obsmażamy dopóty nie znikną wszystkie ślady surowego mięsa. Co jakiś czas mieszamy, przez około 5 minut po tym czasie nasze filety powinny mieć już właściwy biały kolor.
Dodajemy pomidory, kolendrę i kukurydzę. Całość dusimy jakieś 20 minut pod przykryciem do miękkości kurczaka co jakiś czas mieszając.
Zmielone orzechy (możemy użyć do tego blendera lub nakładki do miksera) mieszamy w jakimś naczyniu ze śmietaną, dolewamy troszkę sosu z mięsa i kiedy składniki się połączą, całość wlewamy ponownie do rondla do naszej potrawy. Jeszcze chwilkę wszystko dusimy i curry gotowe.
Curry podajemy z ryżem najlepiej żółtym – przepis tutaj i ozdabiamy kolendrą lub natka pietruszki.
Smacznego!