Niezwykle aromatyczna i smaczna potrawa, którą przyrządzimy w bardzo prosty i szybki sposób, a w efekcie otrzymamy pyszne orientalne danie. Kuskus łączy w sobie cechy makaronu i kaszy, dzięki tym zaletom idealnie nadaje się do potraw z warzyw jak i również mięsnych. Warzywa smażone są krótko na patelni, dzięki temu są ciągle chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, zachowują swój smak i aromat. Kuskus z warzywami można podawać jako kompletne danie lub dodatek np. do ryby i mięsa. Potrawa dzięki temu, że jest tak kolorowa wygląda bardzo kusząco, a do tego świetnie smakuje i jest sycąca. Polecam również cukinie nadziewane kaszą 🙂
Składniki dla 4 osób
- 1 kubek kuskus
- 2 kubki gorącego bulionu
- 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
- 3 cukinie, pokrojone w kostkę
- 1 duża marchewka, pokrojona na cienkie talarki
- 4-5 różnokolorowych papryk, również pokrojonych w
dużą kostkę lub paski - 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 puszka, pokrojonych pomidorów
- 2 -3 łyżki oliwy do smażenia
- Przyprawy: sól, 1 kopiasta łyżka pasty curry lub zamiennie curry w proszku połączone z odrobiną chili
Przygotowanie:
Kuskus zalewamy gorącym bulionem i przykrywamy talerzykiem by napęczniało.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy cebulkę by się zeszkliła, dodajemy marchewkę i dalej smażymy jakieś 2 minuty by troszkę
zmiękła. Następnie dodajemy pokrojone cukinie i papryki, wszystko smażymy około 8 minut, dodajemy czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Do warzyw dodajemy pomidory i przyprawy, razem smażymy kolejne 6-8 minut.
zmiękła. Następnie dodajemy pokrojone cukinie i papryki, wszystko smażymy około 8 minut, dodajemy czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Do warzyw dodajemy pomidory i przyprawy, razem smażymy kolejne 6-8 minut.
Warzywa gotowe możemy wymieszać je od razu z kasząlub położyć na półmisku obok.
Smacznego 😉