Łazanki ze szpinakiem to niemalże błyskawiczna potrawa, minimalistyczna i bardzo smaczna. Świetnie sprawdza się gdy goni nas czas i brak pomysłu na coś szybkiego. Zawsze na taką okazję mam paczkę szpinaku w zamrażalniku. Tym bardziej, że moja rodzina nie przepada za szpinakiem i za nic w świecie nie namówiła bym ich do zjedzenia szpinaku w formie przystawki do obiadu. Natomiast w połaczeniu z makaronem smakuje świetnie. Trzeba pamiętać tylko by go dobrze doprawić, by potrawa była wyrazista w smaku, a nie mdła. Polecam również makaron penne ze szpinakiem!
Składniki:
- 300 makaronu łazanki
- 500 g szpinaku miałam mrożony
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie w szerokim garnku rozpuścić masło, dodać wcześniej obrany i drobno posiekany czosnek, smażyć około 2 minuty mieszając.
Dodać zamrożony szpinak i smażyć około 10 minut na niewielkiej mocy palnika, tak długo aż cała woda odparuje. Na sam koniec doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać makaron, dokładnie wymieszać i nakładać na talerze.
Smacznego 🙂