Lemon meringue pie

Lemon meringue pie 3

Lemon meringue pie to fantastyczna, krucha tarta z intensywnym cytrynowym budyniem i słodką bezą. Cytrynowa masa cudownie równoważy smak słodkiej bezy. To doskonałe połączenie i klasyk angielskiej kuchni. Lemon meringue pie w Anglii dostępne jest dosłownie wszędzie, teraz pojawiło się na moim stole. Wszyscy jedliśmy ze smakiem, to powiew świeżości, dlatego wierzę, że i Wam posmakuje. Gorąco polecam miłośnikom cytrynowych ciast i wszystkim, którzy niekoniecznie są fanami czekolady.

Lemon meringue pie 1

Kruchy spód:

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier i żółtko i szybko zagnieść. Można posłużyć się malakserem i to zajmie dosłownie chwilę.

Formę na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim równomiernie formę (dno i boki). Gęsto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć folie aluminiową, matową stroną do dołu lub papier do pieczenia. Tak przygotowaną formę odstawić na 30 minut do schłodzenia lub na cała noc jeśli komuś tak wygodniej.

Na folię wysypać kulki ceramiczne lub zamiennie suchą fasolę, groch czy ryż, bez różnicy – do obciążenia ciasta, by się nie wybrzuszyło podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Po tym czasie usunąć folię wraz z kulkami ceramicznymi i ponownie wstawić ciasto do piekarnika. Dopiec przez 5-8 minut, do lekkiego zrumienienia ciasta.

Wyjąć z piekarnika i odstawić (można upiec ciasto dzień wcześniej).

Lemon meringue pie

Beza:

  • 4 białka, w temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno mikserem. Stopniowo dodawać cukier – po 1 łyżce (to bardzo ważne), cały czas ubijając. W połowie dodawania cukru dodać mąkę. Cały czas miksując, dalej stopniowo dodawać pozostały cukier. Masa na bezę powinna być bardzo gęsta i lśniąca.

Budyń cytrynowy:

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • świeżo otarta skórka otarta z 2 cytryn
  • 125 ml soku z cytryny (zużyłam 3 cytryny)
  • sok z 1 niedużej pomarańczy
  • 85 g masła, pokrojonego w kawałki
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko

Do garnka wsypać mąkę, cukier, skórkę. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Sok z pomarańczy uzupełnić wodą do pojemności 200 ml i dodać do pozostałych składników. Zagotować, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Jak tylko zacznie wrzeć, zdjąć z palnika. Cały czas mieszając dodawać masło i mieszać, do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać kolejno żółtka, całe jajko i wymieszać. Ponownie postawić garnek na kuchence i gotować budyń cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Od razu gorący budyń rozsmarować na upieczonym spodzie.

Bezę rozsmarować na gorącym budyniu zaczynając od nakładania masy przy krawędziach, coraz bardziej zawężając okrąg, aż do samego środka.

Tak przygotowane ciasto wstawić od razu do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 20 minut. Beza powinna nabrać lekko rumianego koloru, być chrupiąca z zewnątrz i piankowa w środku.

Zaleca się wyjąć tartę z formy, nie wcześniej niż po 30 minutach, a po wystudzeniu można ją kroić. Autorka poleca również, spożyć ciasto w dniu pieczenia.

Przepis należy do Angeli Nilsen

Smacznego 🙂

Lemon meringue pie 4

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *