To fantastyczne lekkie i smaczne danie wegetariańskie. Tradycyjnie używam do niego sezonowych warzyw, czyli cukinii i szparagów, w połączeniu z makaronem smakują wybornie. Całość łączy ze sobą dodatek śmietany, która sprawia że danie staje się bardziej kremowe, a odpowiednie przyprawy przełamują mdły smak. Posiłek przygotowany w ten sposób jest pyszny i sycący, przygotowuje się go błyskawicznie co sprawia, że jest idealny dla osób zabieganych. Doskonale sprawdzi się jako posiłek do pracy, bez problemu może być odgrzany w mikrofalówce. Polecam.
Składniki:
- 3 cukinie (około 20 cm każda)
- Pęczek zielonych szparagów
- Około 300g makaronu penne lub farfalle również są idealne do tego dania
- 4 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- 20 g parmezanu
- 100 ml śmietany 18%, a nawet 150ml jeśli lubicie bardziej kremowe
- Przyprawy: sól, pieprz
- 2-3 łyżki oliwy do smażenia
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Powinien być lekko al dente.
Warzywa myjemy od bieżącą wodą. Od cukinii odcinamy końce i kroimy wzdłuż na ćwiartki i na plastry, a od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i również kroimy na kawałki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez 2 minuty cukinie i dodajemy szparagi. Razem co jakiś czas mieszając smażymy wszystko jeszcze 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy drobniutko posiekany czosnek. Podlewamy 100 ml wody i 100 ml śmietany, dusimy całość 2 minuty, doprawiając świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać ze sobą i ponakładać na talerze. Delikatnie oprószyć serem.