Makaron penne z cukinią i szparagami

To fantastyczne lekkie i smaczne danie wegetariańskie. Tradycyjnie używam do niego sezonowych warzyw, czyli cukinii i szparagów, w połączeniu z makaronem smakują wybornie. Całość łączy ze sobą dodatek śmietany, która sprawia że danie staje się bardziej kremowe, a odpowiednie przyprawy przełamują mdły smak. Posiłek przygotowany w ten sposób jest pyszny i sycący, przygotowuje się go błyskawicznie co sprawia, że jest idealny dla osób zabieganych. Doskonale sprawdzi się jako posiłek do pracy, bez problemu może być odgrzany w mikrofalówce. Polecam.

Składniki:

  • 3 cukinie (około 20 cm każda)
  • Pęczek zielonych szparagów
  • Około 300g makaronu penne lub farfalle również są idealne do tego dania
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 20 g parmezanu
  • 100 ml śmietany 18%, a nawet 150ml jeśli lubicie bardziej kremowe
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Powinien być lekko al dente.

Warzywa myjemy od bieżącą wodą. Od cukinii odcinamy końce i kroimy wzdłuż na ćwiartki i na plastry, a od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i również kroimy na kawałki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez 2 minuty cukinie i dodajemy szparagi. Razem co jakiś czas mieszając smażymy wszystko jeszcze 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy drobniutko posiekany czosnek. Podlewamy 100 ml wody i 100 ml śmietany, dusimy całość 2 minuty, doprawiając świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszać ze sobą i ponakładać na talerze. Delikatnie oprószyć serem.

Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *