Szybki obiad z makaronu
O makaronach można by rzec wiele, ale na pewno większość zgodzi się ze mną, że potrawy z ich udziałem są smaczne i nie wymagają wielkiego nakładu pracy, ani czasu. W tygodniu, kiedy dni uciekają mi w zastraszającym tempie nie mam zbyt wiele czasu na wymyślne potrawy. Dlatego przynajmniej raz serwuje makaron. Do makaronu pasuje niemalże wszystko warzywa, owoce, nabiał, grzyby i mięso. Tym razem przygotowałam go „w męskiej” wersji. W męskiej bo dla mojego męża posiłek bez mięsa nie istnieje. Więc mamy tu sporo mięsa, gotowe mielone, które przyrządza się w mgnieniu oka, a dla urozmaicenia pieczarki, mogą być dowolne grzyby nawet suszone, wystarczy odpowiednio wcześniej je namoczyć. Prosto i smacznie polecam.
Składniki na 4 osoby:
- 1 opakowanie makaronu ja użyłam Tagliatelle (gotujemy wg przepisu na
opakowaniu) - 400 g mięsa mielonego może być trochę mniej
- 300 g pieczarek lub innych grzybów
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- Sól, ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka vegety albo
kucharka - Olej do
smażenia - Natka pietruszki
- Śmietana (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Cebule obrać, opłukać pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Pieczarki umyć, pokroić na małe kawałki, dodać do cebuli i razem obsmażyć (około 5 minut). Czosnek obrać, drobno posiekać dodać na
patelnie, przesmażyć dwie minuty i dodać mięso mielone. Oprószyć solą, pieprzem i vegetą i smażyć, aż mięso starci swój surowy kolor. Zalać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na średniej mocy palnika około 15 minut.
Po tym czasie sos się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy go jeszcze do smaku, w zasadzie jest już gotowy. Jeżeli wydaje się jeszcze zbyt rzadki można rozpuścić 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej w 1/3 szklanki zimnej wody, dodać do sosu, zagotować i gotowe.
Zamiast mąki można dodać kilka łyżek gęstej śmietany wcześniej zahartowanej by się nie zważyła (zahartować tzn. wlać kilka łyżek sosu do śmietany, wymieszać i dopiero z powrotem wlać ją do sosu. Całość ponownie zagotować.
Makaron rozłożyć na talerze polać sosem i oprószyć pietruszką.
Smacznego!