Makaron zapiekany z twarogiem dla mnie to fantastyczny obiad, chociaż można go podać również na podwieczorek lub kolację. Ja lubię słodkie obiady, ale wiem, że nie wszyscy. Niemniej jednak zapiekanka serowa z makaronem jest tak pyszna, że musicie jej koniecznie spróbować, pora nie jest ważna. Obojętnie czy ciepła, czy zimna smakuje wspaniale. W jakimś sensie jest to odpowiednik makaronu z twarogiem ale w wersji o wiele bardziej ekskluzywnej. Dodatek świeżych sezonowych nie jest konieczny ale zdecydowanie podnosi walory smakowe. Zimą zamiennie można użyć cynamonu. Polecam 🙂
Składniki:
- 400 g makaronu
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 4 jajka
- 1 opakowanie śmietany 18% (330 g)
- 150 ml mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego (dałam domowy)
- 1 łyżeczka oliwy do wysmarowania formy
- Około szklanki świeżych owoców do podania lub 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jajka wbić do misy miksera, dodać cukier i ubijać na jasną, wysoką pianę około 4-5 minut. Dodać twaróg (można go odrobinę pokruszyć) i razem zmiksować. Na koniec dodać śmietanę, mleko i ponownie zmiksować. Zimą dodajemy jeszcze cynamon.
Nagrzać piekarnik do 190°. Formę wysmarować olejem.
Wsypać do formy (około 28/28 cm) makaron, wlać 3/4 masy twarogowej i wymieszać łyżką. Na wierzch wlać pozostałą masę i wygładzić.
Piec około 40 minut, aż zapiekanka się lekko zarumieni z góry. Podawać na ciepło lub zimno z sezonowymi owocami.
Smacznego 🙂