Dziś wyjątkowo pyszny, zimny drink, jako to mówią palce lizać, idealny na imprezy i upalne dni. Moja siostrzenica tak mi go zachwalała, że nie mogłam się oprzeć by go nie spróbować. Oczywiście degustacja odbyła się w nieco szerszym gronie i wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że margarita truskawkowa jest po prostu rewelacyjna. Drink jest bardzo gęsty, dzięki rozdrobnionym truskawkom, a meksykańska tequila zapewnia odpowiednia dawkę procentów. Panowie i Panie będą zachwycone. Przygotowując taki drink bliskiej osobie na pewno zyskamy uznanie.
Składniki na 5 kieliszków (1/5 przypada na 1 kieliszek)
- 1 kg truskawek
- 250 ml tequili
- 100 ml triple sec u mnie Continerau pomarańczowe
- 100 ml soku z cytryny lub limonki
- 5 łyżki stołowych cukru najlepiej
brązowego - 1 1/2 szklanka lodu
Najprostszy sposób na przygotowanie margarity to włożyć wszystkie składniki poza lodem do blendera zmiksować, na końcu dodać lód, zepchnąć go na sam dół i na najwyższych obrotach zmiksować do uzyskania gładkiego musu. Gotowe 🙂
Przygotowując w shakerze najpierw należy zmiksować truskawki na mus połączyć z alkoholem i silnie potrząsać z lodem. Na końcu odcedzić od lodu o ile całkowicie się nie rozkruszy. Podawać w kieliszku koktajlowym. Brzeg kieliszka należy zanurzyć w soku z cytryny a potem w cukrze pudrze powstanie słodka krusta.
W zależności od tego czy Margarita ma być mocniejsza, czy słabsza dodaj mniej lub więcej musu z truskawek.
Na zdrowie!