Meksykańska zupa z awokado jest bardzo zdrowa i pyszna. Nieco ją spolszczyłam i “odchudziłam” by była jeszcze bardziej smaczna i nieco mniej kaloryczna. Dlatego pozbawiłam ją dodatku sera i nachosów. Poza tym nie zawiera żadnej chemii ani sztucznych ulepszaczy. Same warzywa, a mimo to smak przepyszny i na dodatek bardzo sycąca, kremowa konsystencja. Musicie koniecznie spróbować. Tym bardziej, że awokado to same zdrowe tłuszcze i mnóstwo składników prozdrowotnych. Polecam również artykuł o korzyściach płynących z jedzenia awokado.
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 dojrzałe awokado
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
Ponadto do smaku i smażenia:
- 1 łyżki oliwy
- 1/2 soku z limonki
- sól, pieprz, ziarenka chili
- 2 ząbki czosnku
- prażone ziarna słonecznika około 100 g
- natka kolendry lub pietruszki
- opcjonalnie śmietana lub jogurt
Przygotowanie:
Awokado obrać, pozbawić pestki i skropić sokiem z limonki.
Cebulę obrać pokroić w piórka lub kostkę i zrumienić na oliwie. Pozostałe warzywa obrać i pokroić na mniejsze części. Dodać do garnka. Przesmażyć 2-3 minuty. Dodać obrany i drobno posiekany czosnek. Smażyć kolejną minutę.
Zalać 750 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika do miękkości warzyw. Około 25 minut. Zdjąć garnek z kuchenki, dodać awokado i ostrożnie zmiksować żeby się nie poparzyć. (Używałam ręcznego blendera.) Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta dodać jeszcze nieco wody i zagotować.
Oprószyć odrobiną chili, rozlać do miseczek. Dałam około 1/3 łyżeczki, przy większej ilości będzie bardziej pikantna i rozgrzewająca 😉
Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Dodać do zupy w formie dekoracji wraz z natką.
Smacznego:)