Bardzo smaczny i efektowny drink zaliczany do grupy drinków, których nazwa pochodzi od zdobienia cukrem brzegu szklanki tzw. crusty, czyli skorupy lodowej. Crustę można przygotować również słoną i taka jest również pyszna nawet w połączeniu ze słodkim drinkiem. Sprawdziłam! 😉 Mexico crusta, szczególnie polecam miłośnikom Tequili, choć w drinku traci ona swój specyficzny smak. Jednakże w połączeniu z wermutem i angosturą tworzy dość niezwykłą mieszankę smakową bardzo przyjemną dla podniebienia.
Składniki:
- 30 ml tequili
- 20 ml wytrawnego wermutu
- 20 ml soku z cytryny lub cytrynowego
- 1 chlust angostury około 10 ml
- 2 chlusty maraschino
- dodatkowo limonka (do ozdoby lub wkrojenia do drinka)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w shakerze uzupełnić kilkoma kostkami lodu i kilkanaście razy wstrząsać. Podawać w szklance lub kieliszku koktajlowym ozdobionym crustą
Crustę przygotowuje się mocząc szklankę w soku cytrynowym, a potem w cukrze, choć niektórzy wolą w soli.
Osobiście kiedy przygotowuje kilka drinków na raz, lubię korzystać z blendera, świetnie wszystko wymiesza i rozdrobni całkowicie lód nie trzeba nic odcedzać.
Na zdrowie!
2 Comments