Mini Pavlova

Jeśli mamy nadmiar
niewykorzystanych białek to mini Pavlove idealnie się do tego celu nadają. Tym
razem szukałam inspiracji i wpadłam na przepisy znanej pewnie wszystkim
Niegelli. Jej przepis wydawał się być idealnym dla mnie więc się nim posłużyłam,
ale przygotowałam go z połowy proporcji, bo akurat tym dysponowałam i również
odrobinę go zmodyfikowałam, ale już tylko w kwestii nadzienia. Z podanych
proporcji wyszło mi 6 bezowych ciastek, bardzo dużych ciastek, wszystkie
napełnione z dużą górką bitej śmietany i ogromną porcją jagód. Połowę z nich przygotowałam
w wersji dla dorosłych, oblewając ciastko porcją pysznego likieru kawowego,
który przełamał słodycz, dodał zdecydowany aromat i smak. Wierzcie mi to
genialna kompozycja. Spróbujcie sami!

Składniki na bezę:
  • 4 dużych białek jaj
  • 1 szczypta soli
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    lub ziemniaczanej
  • 1 skąpa łyżeczka ekstraktu
    z wanilii
  • 1 łyżeczki białego octu winnego

Nadzienie:
  • 600 ml śmietany kremówki 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300 g jagód
  • 1 łyżka chipsów czekoladowych
  • 3 łyżki likieru kawowego Kahlua

Przygotowanie:
  1. Potrzebna jest duża blacha wyłożona
    pergaminem.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
  3. Ubij białka z solą, aż powstanie sztywna
    piana. Delikatnie dodaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając
    mikserem. Powstanie satynowa, błyszcząca beza. Oprósz mąką, dodaj wanilię i
    ocet, następnie delikatnie zmiksować.
  4. Na papierze narysować 6 okręgów w odległości
    minimum 4 cm od siebie. Do tego celu można posłużyć się kuflem lub małym
    talerzykiem.
  5. Wyłożyć beze na papier. Ja wyciskałam beze
    na pergamin przy pomocy szprycy, ale można zrobić to łyżką, Podzielić beze na 6
    okręgów, a na końcu w każdej zrobić wgłębienia, by brzegi obręczy były znacznie
    wyższe od środka.
  6. Wstawić blachę do piekarnika i od razu zmniejszyć
    temperaturę do 140°C i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik
    i suszyć jeszcze bezy przez kolejne 30 minut. Następnie wyjąć z pieca do
    ochłodzenia, przenosząc je razem z papierem na kratkę.

Nadzienie; ubić śmietankę z cukrem pudrem,
owoce oczyścić i umyć. Śmietankę podzielić na 6 porcji. Trzy z nich posypać
jagodami na których dla dekoracji kładziemy wisienkę. Pierwsza wersja mini
Pavlovej gotowa.
Mini Pvlova dla dorosłych;
Każdą beze wypełnianą śmietanką polewamy łyżką
likieru. Jeśli śmietankę ułożyliście na gładko, wystarczy ponacinać w niej
rowki końcem łyżeczki by we wszystkie zagłębienia dostał się likier, a potem na każde ciacho odrobina czekoladowych chipsów i dopiero na koniec owoce. Pavlova
gotowa!
Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *