Proponowane mini szarlotki mimo swego zachwycającego wyglądu są proste w wykonaniu, a przy tym dają taką rozkosz podniebieniu, że nie sposób im się oprzeć. Tak delikatne, że najmniejszy kęs kruszy je w ustach, soczyste jak prawdziwy jabłecznik, a cynamon łaskocze kubki smakowe. Idealne na święta, super okazje, przyjęcia zarówno te dla dorosłych jak i dla dzieci. Polecam również pyszne ciasto, szarlotkę w tradycyjnym rozmiarze na kruchym cieście.
- 1 ½ szklanki mąki (240 g)
- 2 żółtka
- ¼ szklanki cukru
- 125 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- Sok z połówki cytryny
- 1 czubata łyżka cynamonu
- 1-2 łyżki cukru w zależności jak jabłka będą słodkie.
- 250 ml śmietanki 36% (kremówka)
- 2 większe łyżki cukru pudru
- Zielony barwnik spożywczy do trawy
- Marcepan na kwiatki, jajeczka i maleńkie groszki, jako
środki kwiatków
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne i utrzeć na tarce. Przełożyć do garneczka dodać cukier, sok i cynamon. Dusić około 10 minut do odparowania soku i aż owce będą mięciutkie, powstanie pyszna jabłkowa konfitura. Odstawić do wystudzenia.
Wracamy do ciasta, by było naprawdę bardzo smaczne i delikatne najlepiej włożyć je między dwa większe kawałki foli spożywczej i rozwałkowywać. Dzięki temu nie będzie się kleić, przylegać do stolnicy i nie będzie trzeba podsypywać mąką, nie zrobi się twarde.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i odrobiną barwnika. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i przy użyciu tylki #233 ozdabiać każda szarlotkę.
Smacznego 🙂