Tej surówki chyba nikomu nie trzeba przedstawiać.
Jej zaletą przede wszystkim jest prosty i szybki sposób wykonania oraz
ograniczona ilość składników. Mizeria mimo, iż jest tak popularna, jest
przygotowywana na wiele sposobów. W różnych domach próbowałam już różnych smaków
nawet takich, o których nie sądziłam by je łączyć z ogórkiem. Do najbardziej
popularnych jest przygotowanie mizerii na słodko, kwaśno lub ostro. W swojej
mizerii zachowuje umiar między smakami, a ogórki są pyszne i chrupiące. Co
uważam za bardzo ważne by mizeria nie miała charakteru papki.
Jej zaletą przede wszystkim jest prosty i szybki sposób wykonania oraz
ograniczona ilość składników. Mizeria mimo, iż jest tak popularna, jest
przygotowywana na wiele sposobów. W różnych domach próbowałam już różnych smaków
nawet takich, o których nie sądziłam by je łączyć z ogórkiem. Do najbardziej
popularnych jest przygotowanie mizerii na słodko, kwaśno lub ostro. W swojej
mizerii zachowuje umiar między smakami, a ogórki są pyszne i chrupiące. Co
uważam za bardzo ważne by mizeria nie miała charakteru papki.
Składniki:
- 2 długie ogórki
- Śmietana 180 g (12-18%)
- Opcjonalnie jogurt naturalny
- Sól , pieprz, ½ łyżeczki cukru
- Drobno posiekany koperek
- Ogórki obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub
ucieramy na tarce. Następnie zasypujemy je łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy
na 10-15 minut by puściły sok. To bardzo ważne! Gdybyśmy od razu połączyli ogórki
ze śmietaną, ogórkowy sok bardzo by ją rozwodnił, były by niesmaczne, a nawet ich wygląd nie był by ciekawy. - Kiedy ogórki puszczą sok, całość odlewamy lub
przecedzamy przez sitko jak komu jest łatwiej. - Dodajemy cukier i śmietanę ,
wszystko z umiarem, nie za dużo by ogórki nie pływały w niej, jak w zupie. Jeżeli
decydujemy się na samą śmietanę jedna mała w zupełności wystarczy. Można do
śmietany dodać jogurt wówczas dajemy proporcjonalnie 90 g jogurtu i tyle samo śmietany. - Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę soli
i posiekany koperek. Koperek nie jest składnikiem koniecznym, ale na pewno dodaje
mizerii uroku.
Smacznego!