Mizeria

Tej surówki chyba nikomu nie trzeba przedstawiać.
Jej zaletą przede wszystkim jest prosty i szybki sposób wykonania oraz
ograniczona ilość składników. Mizeria mimo, iż jest tak popularna, jest
przygotowywana na wiele sposobów. W różnych domach próbowałam już różnych smaków
nawet takich, o których nie sądziłam by je łączyć z ogórkiem. Do najbardziej
popularnych jest przygotowanie mizerii na słodko, kwaśno lub ostro. W swojej
mizerii zachowuje umiar między smakami, a ogórki są pyszne i chrupiące. Co
uważam za bardzo ważne by mizeria nie miała charakteru papki.

Składniki:
  • 2 długie ogórki
  • Śmietana 180 g (12-18%)
  • Opcjonalnie jogurt naturalny
  • Sól , pieprz, ½ łyżeczki cukru
  • Drobno posiekany koperek

 

  1. Ogórki obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub
    ucieramy na tarce. Następnie zasypujemy je łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy
    na 10-15 minut by puściły sok. To bardzo ważne! Gdybyśmy od razu połączyli ogórki
    ze śmietaną, ogórkowy sok bardzo by ją rozwodnił, były by niesmaczne,  a nawet ich wygląd nie był by ciekawy.
  2. Kiedy ogórki puszczą sok, całość odlewamy lub
    przecedzamy przez sitko jak komu jest łatwiej.
  3. Dodajemy cukier i śmietanę ,
    wszystko z umiarem, nie za dużo by ogórki nie pływały w niej, jak w zupie. Jeżeli
    decydujemy się na samą śmietanę jedna mała w zupełności wystarczy. Można do
    śmietany dodać jogurt wówczas dajemy proporcjonalnie 90 g jogurtu i tyle samo śmietany.
  4. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem, ewentualnie dodajemy jeszcze trochę soli
    i posiekany koperek. Koperek nie jest składnikiem koniecznym, ale na pewno dodaje
    mizerii uroku.

 

Smacznego!
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *