Muffiny biało czarne ze śliwkami

Muffiny są doskonałe na każdą okazję, jak również na prezent kiedy wybieramy się w gości lub na piknik. Ich główna zaleta to wspaniały smak , łatwość i szybki czas przygotowania.
Nie zawsze
dysponuje czasem, i nie zawsze mam gotowe wypieki kiedy wpada rodzinka lub znajomi. Wówczas piekę muffinki, bo to bardzo szybko, nie trzeba długo czekać
by zjeść coś naprawdę smacznego. Te muffiny powstały dokładnie przy takiej
samej okazji. Wpadła synowa, zaprosiłam ją na kawę do kuchni i szybciutko
wymieszałam składniki. Czas przyjemnie płynął na rozmowie i nawet się nie
spostrzegłyśmy, kiedy dzwonek kuchenki przerwał dyskusje informując, że
babeczki są już gotowe. Smakują wyśmienicie zarówno kiedy są jeszcze ciepłe jak
i nawet kolejnego dnia. Choć niestety rzadko się zdarza by dorwały do następnego
dnia.

 


Składniki:

 

  • 115 g margaryny
    Flora lub jakieś innej roślinnej
  • 115 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 150 ml mleko
  • 1 łyżka ciemnego
    kakao
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku
    do pieczenia
  • 6 śliwek
  • 12 papierowych
    papilotek

 


 


Przygotowanie:

  1. Rozgrzej
    piekarnik do 180 st. C.

  2. W misce, margarynę
    z cukrem utrzeć na puszystą masę.
  3. Dodać jajka, mleko, wanilię i dobrze
    wymieszać.
  4. Następnie
    mąkę i proszek do pieczenia i mieszać aż się połączą.
  5. Masę
    podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i wymieszać.
  6. Śliwki podzielić na
    ćwiartki albo połówki wedle uznania.
  7. Blaszkę wyłożyć papilotkami i napełniać do
    6 po 2 łyżki jasnej masy dodać połówkę śliwki i dwie łyżki ciemnej masy.
  8. Kolejne 6 odwrotnie najpierw ciemna masa, śliwka i jasna masa.
  9. Przygotowane
    muffiny włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 – 30 minut do suchego patyczka.
  10. Babeczki wykładamy
    na kratkę do wystudzenia. Bardzo smaczne są bez dodatków, ale można dowolnie udekorować
    bitą śmietana, czekoladą albo cukrem pudrem.

 

Smacznego
 
Uwaga: owoce
można użyć dowolne wg uznania, jakie lubimy najbardziej lub jakimi akurat
dysponujemy.
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *