Babeczki zwane muffinkami – to rodzaj ciasta tak łatwego w przygotowaniu, że nawet największy antytalent odniesie tu sukces. Mimo, że są tak proste i szybkie w wykonaniu, to są naprawdę bardzo smaczne. Możemy je fantastycznie udekorować by wyglądały i smakowały zachwycająco.

- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 180 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g ciemnej czekolady pokruszonej na drobne kawałeczki
- 2 łyżki kakao
- 250 ml mleka w temp pokojowej
- 100 g rozpuszczonego przestudzonego masła
- 1 jajko
Dodatkowo 12 papilotek do wyłożenia foremek

Przygotowanie:
Przygotowując te muffiny kierujemy się jedną zasadą. Mianowicie wszystkie mokre składniki mieszamy w jednym naczyniu, a płynne składniki łączymy ze sobą w kolejnym naczyniu. Kiedy mamy już wymieszane składniki zawartość naczynia z mokrymi składnikami przelewamy do suchych. Całość delikatnie przemieszać do połączenia składników.