Kuchnia arabska znana jest z niezwykłego smaku i aromatu. Dlatego zachęcam do spróbowania udek, które będą zaskakująco pyszne.
Przygotowałam udka kurczaka od razu z marchewką, cebulką i ziemniakami by zaoszczędzić czas i mięć od razu gotowy obiad w całości z piekarnika. Wszystko doprawione aromatyczną mieszanką arabską, shoarmą czerwoną. Ale nie martwicie się jeśli jej nie posiadacie, bowiem w przepisie znajdziecie sposób na jej przygotowanie z dostępnych przypraw. Przygotowując w ten sposób posiłek oszczędzamy mnóstwo czasu na przygotowanie i zmywanie wielu naczyń. Całe danie pieczemy na jednej blasze przez godzinę, po tym czasie jest gotowe do spożycia. Wracając do tytułu tej potrawy, chciałabym wyjaśnić, że to kurczak jest doprawiony tradycyjną arabską mieszanką. Jednakże by posiłek w całości zaliczyć do kuchni arabskiej, musicie ziemniaki zastąpić ryżem, gdyż to ryż, jest w 90% składnikiem wszystkich dań głównych kuchni arabskiej. Mi to bardziej pasowało z ziemniakami. No i dzięki temu miałam godzinę dla siebie. 🙂
Przygotowałam udka kurczaka od razu z marchewką, cebulką i ziemniakami by zaoszczędzić czas i mięć od razu gotowy obiad w całości z piekarnika. Wszystko doprawione aromatyczną mieszanką arabską, shoarmą czerwoną. Ale nie martwicie się jeśli jej nie posiadacie, bowiem w przepisie znajdziecie sposób na jej przygotowanie z dostępnych przypraw. Przygotowując w ten sposób posiłek oszczędzamy mnóstwo czasu na przygotowanie i zmywanie wielu naczyń. Całe danie pieczemy na jednej blasze przez godzinę, po tym czasie jest gotowe do spożycia. Wracając do tytułu tej potrawy, chciałabym wyjaśnić, że to kurczak jest doprawiony tradycyjną arabską mieszanką. Jednakże by posiłek w całości zaliczyć do kuchni arabskiej, musicie ziemniaki zastąpić ryżem, gdyż to ryż, jest w 90% składnikiem wszystkich dań głównych kuchni arabskiej. Mi to bardziej pasowało z ziemniakami. No i dzięki temu miałam godzinę dla siebie. 🙂
Shorma czerwona to to mieszanka przypraw dzięki, którym uzyskujemy ten niepowtarzalny smak i aromat. W jej skład wchodzą papryka czerwona, sól, czosnek, kmin rzymski, chili oraz cynamon.
Danie dla 4-5 osób
Składniki:
- 1 kg udek
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 8 marchewek
- 2 łyżki shoarmy czerwonej lub z podanych składników przygotować około 2 łyżek mieszanki
przyprawowej. Uwaga by nie przesadzić z chili.
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie szorujemy, cebule obrane kroimy na talarki, marchew obieramy i kroimy, umyte mięso dokładnie nacieramy mieszanką
przypraw. Wszystko układamy na blasze zakrywamy folią lub pokrywą i wstawiamy do nagrzanego na 200°C piekarnika. Pieczemy 45 minut ściągamy folie i jeszcze dopiekamy kolejne 15 minut by skórka była chrupiąca.
przypraw. Wszystko układamy na blasze zakrywamy folią lub pokrywą i wstawiamy do nagrzanego na 200°C piekarnika. Pieczemy 45 minut ściągamy folie i jeszcze dopiekamy kolejne 15 minut by skórka była chrupiąca.
Smacznego 🙂
Jak przygotować samodzielnie shoarmę czerwoną:
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka sproszkowanego kuminu
- 1/2 łyżeczki papryki chili
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
Wszystkie składniki przełożyć do suchego słoiczka zamknąć i porządnie wymieszać. Przyprawy staczy na co najmniej kilka porcji. A gdy raz jej śrubujecie będziecie chcieli częściej po nią sięgać. To doskonała przyprawa do drobiu.