Ta propozycja zdecydowanie jest pomysłem na prosty obiad lub bardzo syta kolację. Kiełbasa bogata w smaki curry w połączeniu z grzybami tworzy wyśmienity duet. Całą potrawę przygotowuje się szybciutko, a piecze jeszcze krócej bo tylko do momentu aż ser się zezłoci. Zwykle większość składników do przygotowania tej potrawy mamy w domu. Jeśli nie mamy akurat świeżych pomidorów można użyć pomidorów z puszki. Kiełbasa nadziewana jest po prostu pyszna podana z pieczywem lub ziemniakami. Warto spróbować jest pyszna i bardzo sycąca. Polecam również zapiekankę z makaronu pora i kiełbasy!
Składniki dla 4 osób:
- 350 g pieczarek
- 1 cebula duża
- 2 duże pomidory
- 1 jajko
- Trochę oliwy
- 1 łyżeczka curry
- ¼ szkl. śmietany najlepiej 30%
- 150 g tartego, żółtego sera
- Sól, pieprz
- Około 600 g kiełbasy u mnie to były 3 laski ale długie
Przygotowanie:
Myjemy pieczarki, drobno kroimy i przesmażamy razem z cebulą na odrobinie oleju, aż do odparowania soku z pieczarek. Pieczarki doprawiamy solą i pieprzem. Włączamy piekarnik by się nagrzał do 220°C. Pomidory kroimy na plasterki, a kiełbasę nacinamy wzdłuż prawie do samej skórki. Formę w której będą pieczone kiełbasy smarujemy odrobiną oleju.
Jajko mieszamy z curry, śmietaną, połową sera oraz grzybami z cebulką.
Rozkrojone kiełbasy układamy w formie i napełniamy farszem, jak widać na zdjęciu. Na kiełbasach układamy plasterki pomidorów i obsypujemy resztą tartego sera.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut na złoty kolor sera.
Smacznego 🙂