Najłatwiejsze i super pyszne ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Pyszne, wilgotne i niesamowicie proste w wykonaniu ciasto dyniowe. Różni się nieco smakiem i kolorem w zależności od tego jakiej użyjemy dyni. Zdecydowanie najładniejsze będzie z udziałem Hokkaido, bo ma najbardziej intensywny kolor i smak, ciasta z jej udziałem są po prostu rewelacyjne. Swoje przygotowałam z udziałem zwykłej dyni. Akurat taką dysponowałam i miąższ mi pozostał po przygotowaniu lampionu ale ciasto było i tak pyszne. Wystarczyło zetrzeć na tarce i główny składnik do ciasta gotowy. Gorąco polecam, ten świetny jesienny wypiek, a także kruche ciasto z dynią!

Składniki:

  • 2 szklanki dyni startej na tarce o dużych oczkach
  • 3 duże jajka lub 4 mniejsze
  • 400 g maki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g orzechów nerkowców, ewentualnie włoskich
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szklanka o pojemności 250 ml i forma 22/32 cm

Ciasto dyniowe

Ponadto:

  • 100 g migdałów, płatków
  • 70 g masła
  • 100 g ciemnej czekolady

Migdały uprażyć przez kilka minut na suchej patelni. Masło rozpuścić w mikrofalówce lub na kuchence, dodać do gorącego pokruszoną czekoladę, odstawić na chwilę by się rozpuściła i dokładnie wymieszać do powstania gładkiej polewy. Polać przestudzone ciasto i oprószyć migdałami.

Przygotowanie:

Miąższ z dyni zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Całe jajka ubić z cukrem. Dodać olej, orzechy, dynię i wymieszać do połączenia. Przesiać pozostałe suche składniki, dodać do masy i całość  wymieszać łyżką. Masę przelać do formy o rozmiarach 22/32 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 170° C przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego 🙂

Ciasto dyniowe

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *