Pyszne, wilgotne i niesamowicie proste w wykonaniu ciasto dyniowe. Różni się nieco smakiem i kolorem w zależności od tego jakiej użyjemy dyni. Zdecydowanie najładniejsze będzie z udziałem Hokkaido, bo ma najbardziej intensywny kolor i smak, ciasta z jej udziałem są po prostu rewelacyjne. Swoje przygotowałam z udziałem zwykłej dyni. Akurat taką dysponowałam i miąższ mi pozostał po przygotowaniu lampionu ale ciasto było i tak pyszne. Wystarczyło zetrzeć na tarce i główny składnik do ciasta gotowy. Gorąco polecam, ten świetny jesienny wypiek, a także kruche ciasto z dynią!
Składniki:
- 2 szklanki dyni startej na tarce o dużych oczkach
- 3 duże jajka lub 4 mniejsze
- 400 g maki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g orzechów nerkowców, ewentualnie włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szklanka o pojemności 250 ml i forma 22/32 cm
Ponadto:
- 100 g migdałów, płatków
- 70 g masła
- 100 g ciemnej czekolady
Migdały uprażyć przez kilka minut na suchej patelni. Masło rozpuścić w mikrofalówce lub na kuchence, dodać do gorącego pokruszoną czekoladę, odstawić na chwilę by się rozpuściła i dokładnie wymieszać do powstania gładkiej polewy. Polać przestudzone ciasto i oprószyć migdałami.
Przygotowanie:
Miąższ z dyni zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Całe jajka ubić z cukrem. Dodać olej, orzechy, dynię i wymieszać do połączenia. Przesiać pozostałe suche składniki, dodać do masy i całość wymieszać łyżką. Masę przelać do formy o rozmiarach 22/32 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170° C przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego 🙂