Najprostsza tarta z możliwych z mozzarellą, cukinią, papryką i serem.

tarta z cukinia i mozzarellą

Przyznam się, że łakomczuch ze mnie. Bardzo lubię zjeść smacznie i zdrowo co za tym idzie lubię gotować. Ale nie lubię długiego stania w kuchni jeśli i tracenia czasu na zmywanie góry naczyń. Dlatego tez staram się przygotowywać takie dania, które nie tylko nie absorbują mnie specjalnie, co są równie proste i smaczne. Oczywiście jak we wszystkim są wyjątki kiedy np. przygotowują tort. Jednakże pozostając w temacie tej tarty jest to danie błyskawiczne w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Bowiem przygotowałam ją na gotowym francuskim cieście z serem i warzywami. Wyglądem i smakiem przypomina pizzę, ależ o ile jest zdrowsza. No i wiesz co jesz i to bez zbędnych naczyń i starty czasu. Polecam również tartę z bakłażanem i mozzarellą!

Składniki:
  • 1 opakowanie francuskiego ciasta
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 2 kulki mozzarelli
  • 150 g startego, żółtego sera
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka, paprykę pokroić na paseczki, a cukinie w plasterki. Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklić cebulkę, dodać paprykę, dusić razem 2 minuty i dodać cukinię, dosmażać wszystko kolejne 2-3 minuty. Doprawić do smaku szczyptą wymienionych przypraw i zostawić na kilka minut do przestygnięcia w tym czasie zajmujemy się ciastem.
Blaszkę o średnicy 27 cm wyłożyć ciastem, ja użyłam tortownicy. Na cieście rozsmarować ketchup, na nim rozłożyć pokrojoną na plastry mozzarellę. Dalej rozkładamy usmażone warzywa ostrożnie bez nadmiaru soku. Posypujemy wszystko startym serem.
Przygotowaną tartę wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika na 25 – 30 minut, aż ser się zezłoci i rozpuści.
Tartę przełożyć na talerz zostawić na 5 minut by ochłonęła, pokroić na trójkąty i podawać.

Już dawno zakochałam się w tartach, to nieograniczona możliwość kombinacji i różnorodnych smaków, niebo w gębie – Spróbujcie sami.

Smacznego 🙂

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *