Najsmaczniejsze śledzie z cebulką w pomidorach

Śledzie z cebulką w pomidorach są nie tylko najsmaczniejsze, one są po prostu rewelacyjne. Przygotowuje je się bardzo łatwo, bo tak naprawdę poza śledziami potrzebna jest tylko cebula, przecier pomidorowy i trochę przypraw. A mimo to,  nie wyobrażam sobie dobrej imprezy bez ich udziału, a także wigilii. I wcale nie jest powiedziane, że mają być tylko na kolację. Co jakiś czas podaje je do ziemniaków i też smakują fantastycznie. Pomidorowy sos przenika przez rybie mięso i pozostawia smak lekko kwaskowy z nutą słodyczy. Śledzie warto przygotować dwa dni wcześniej, a przynajmniej jeden dzień bo im bardziej przegryzą się smaki tym są smaczniejsze. Można przygotować większą porcję i przechowywać nawet przez tydzień w lodówce.



Składniki:

  • 8 -10 płatów śledziowych
  • 4 łyżki oleju
  • 2 – 3 cebule brązowe
  • 1 cebula czerwona
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu winnego

Przyprawy:

  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Śledzie płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Po tym czasie zmieniamy wodę i odstawiamy na kolejną godzinę. Wymoczone i odsączone z wody, kroimy na 2-3 cm kawałki, skraplamy octem i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy sos.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, przesmażamy na rozgrzanym oleju, na patelni. Gdy cebula zacznie się lekko rumienić dodajemy koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy i 2 łyżki wody. Ciągle mieszając gotujemy przez 3 minuty.

Gdy sos przestygnie, dodajemy śledzie, dokładnie mieszamy je z sosem i w jakimś naczyniu pod przykryciem odstawimy na minimum 12 godzin do lodówki. Można również włożyć je do słoiczka lub ułożyć warstwami na półmisku, ale wówczas należy pamiętać by ostatnią warstwą była cebula.

Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *