Naleśniki kefirowe robiłam z przepisu znalezionego na Instagramie i przyznam, że bardzo mi posmakowały. Przede wszystkim są znacznie bardziej delikatne od tradycyjnych. Można jeść je bez żadnych dodatków bo są odrobinę słodzone ale nie zbyt słodkie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kolacje. Polecam również bardzo smaczne naleśniki kokosowe!
Składniki na 8 sztuk:
- 250 ml kefiru
- 170 g mąki
- 1 jajko
- 20 g rozpuszczonego oleju kokosowego
- 60 g brązowego cukru
- szczypta soli
Dodatkowo dodałam kilka łyżek wody bo mój kefir był bardzo gęsty i ciasto nie nadawało się do smarowania patelni.
Przygotowanie:
Kefir, połączyć z jajkiem i olejem dokładnie roztrzepać widelcem. Dodać suche składniki. Całość wymieszać, nie powinno być grudek, a ciasto powinno być bardzo gęste, ale lejące jak śmietana. Moje było zbyt gęste dlatego dodałam odrobinę wody.
Rozgrzać patelnie, wlewać chochelką ciasto, rozsmarować po całej powierzchni by powstał cienki naleśnik i smażyć kolejno z obu stron naleśniki na delikatnie rumiany kolor.
Patelnię posmarowałam odrobiną oleju ale tylko przed pierwszym naleśnikiem. Kolejne smażyłam na suchej patelni, bo olej jest w cieście.
Smacznego 🙂