Naleśniki z kapustą

Naleśniki z kapustą

Naleśniki z kapustą to wyjątkowo pyszna potrawa. Choć po nazwie niektórym może się wydawać, że naleśniki przygotowuje się dokładnie tak samo jak na krokiety do barszczu, nic bardziej mylnego. Bowiem te naleśniki oczywiście są z kapustą ale przesmażoną wraz z pomidorami. Farsz jest dobrze doprawiony i wyjątkowo pyszny. Dodatkową ich zaletą jest fakt, że są zapiekane w piekarniku, więc można przygotować je sobie wcześniej i przed samym podaniem zapiec. By były jeszcze bardziej atrakcyjne i pyszne, każdy naleśnik pokrywa plaster bekonu i odrobina żółtego sera. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Polecam również pyszne naleśniki na słodko z serkiem truskawkami i sosem czekoladowym.

Naleśniki przygotować wg tego przepisu z tą różnicą, że zamiast cukru dodać 1/2 łyżeczki soli. Z tej porcji wychodzi 10 dużych naleśników smażonych na patelni o ⌀ 28 cm. Jeżeli będą smażone na nieco mniejszej patelni to oczywiście będzie o 1 -2 sztuki więcej.

Naleśniki z kapustą

Składniki na farsz:

  • 2 cebule
  • 750 g kapusty kiszonej
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie

Ponadto: tyle plastrów bekonu lub chudego boczku ile jest naleśników i 150 g startego żółtego sera.

Naleśniki z kapustą

Przygotowanie farszu:

Cebulkę pokroić w kosteczkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Kapustę odcisnąć z soku, nieco poszatkować by była drobniejsza i dodać na patelnię do cebuli. Razem dusić do miękkości na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem. Kapusta powinna się lekko zrumienić. Jeśli będzie się nieco przypalać podlewać odrobiną wody. Na końcu dodać pomidory i dusić je z kapustą kolejne 15 minut. Po czym doprawiamy do smaku, szczególnie pieprzem by nabrała bardziej wyrazistego smaku. Smażymy chwilę bez przykrycia by odparował nadmiar soku. Jeśli farsz okaże się zbyt kwaśny dodajemy 1 łyżeczkę cukru.

Na każdym naleśniku rozsmarować cienką warstwę farszu i zwinąć w rulon. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdym ruloniku ułożyć pasek bekonu i oprószyć serem. Przygotowane naczynie z naleśnikami włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekać do rozpuszczenia sera i lekkiego zrumienienia bekonu około 20 – 25 minut.

Smacznego 🙂

Naleśniki z kapustą

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *