Naleśniki z mięsem i grzybami

naleśniki z mięsem i grzybami

Wytrawne naleśniki idealnie nadają się na zarówno na obiad jak i na kolację.  W takiej formie i z takim nadzieniem są po prostu pyszne. Ciasto jest pulchniutkie i puszyste, a nadzienie dzięki połączeniu z sosem nie jest zbite i rozpływa się w ustach. Pieczarki, mięso i pomidory wspaniale się ze sobą komponują, wyczuwalne są wszystkie składniki, a żaden nie narzuca się swoim smakiem. Całość odpowiednio doprawiona tworzy prostą, zarazem wyborną potrawę. Polecam również zielone naleśniki z mięsem!

naleśniki z mięsem i grzybami

Porcja dla 3-4 osób

Sos do nadzienia:

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kilka liści bazylii
  • 1 puszka pomidorów
  • Sól, pieprz, odrobina chili, 1 łyżeczka cukru

Cebulę zeszklić na oliwie, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek i puszkę pomidorów. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną
chili i łyżeczką cukru, całość dusić około 5 minut, następnie zmiksować na gładką papkę przy użyciu blendera.

sos

Nadzienie:

  • 400 g pieczarek lu leśnych grzybów
  • 750 g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól , pieprz, kilka
    ziarenek chili

Pieczarki oczyścić i pokroić w miarę drobno, a następnie usmażyć na łyżce oliwy. Do usmażonych pieczarek dodać mięso mielone i doprawić. Przesmażyć chwilę, aż mięso straci swój surowy kolor, kiedy wygląda już apetycznie zalewamy sosem i dusimy około 5-7 minut by sos się odrobinę zredukował.

naleśniki z mięsem i grzybami

Naleśniki:

  • 400 g (3 niepełne szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżki dowolnej oliwy, ja użyłam sezamowej
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody

Ze wszystkich składników zarobić ciasto, mieszając je najlepiej rózgą lub łyżką w jakieś większej misce. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie je przemieszamy, jeśli bardzo zgęstniało, można dodać odrobinę wody. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Ciasto ma oliwę, więc patelnia nie wymaga dodatkowego smarowania tłuszczem, gdyby jednak ciasto się przypalało, (dużo zależy od jakości patelni) należy przed każdym wlaniem ciasta użyć odrobiny oliwy i rozsmarować ją pędzlem po patelni.

naleśniki

Ponadto:

  • Oliwa do smażenia
  • Łyżka parmezanu do oprószenia naleśników

Na usmażone naleśniki nakładamy nadzienie na ¾ powierzchni i rolujemy je w rulon. Każdy naleśnik kroimy na 2 lub 3 części i układamy na talerzach oprószając parmezanem.

Smacznego 🙂

naleśniki z mięsem i grzybami

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *