Takie pyszne placuszki to prawdziwe śniadanie mistrzów. Musicie koniecznie ich spróbować. Naleśniki są puszyste i mięciutki, znacznie bardziej delikatne niż tradycyjne pancakes, słodkie mimo, że nie ma w nich ani grama cukru. Cała słodycz pochodzi od serka. Robi je się szybciutko, a jeszcze szybciej zjada w połączeniu z sałatką owocową i szklanką soku to zdrowe, pożywne i niesamowicie smaczne śniadanko. Polecam również malinowe pancakes!
Składniki: na 20 naleśników o średnicy 12 cm. Jeśli to za dużo można zrobić z połowy przepisu ja akurat robiłam dla całej rodzinki śniadanko. 🙂
- 500 g waniliowego serka homogenizowanego, użyłam Jogobelli, ale nie ma znaczenia jakiej firmy, ważne by to był jakiś słodki twarożek.
- 210 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 ml mleka
Na sałatkę owocową
2 kiwi, banan, 2 persymony (kaki) Owoce obrać , pokroić wg uznania podawać z naleśnikami.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misie i dokładnie wymieszać przy użyciu łyżki. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron na
rumiany kolor. Smażyłam bez tłuszczu na teflonowej patelni do naleśników na średniej mocy palnika. Ale jeśli używamy innej to należy odrobinę posmarować olejem by się nie przypaliły i również smażyć na średniej mocy kuchenki.
rumiany kolor. Smażyłam bez tłuszczu na teflonowej patelni do naleśników na średniej mocy palnika. Ale jeśli używamy innej to należy odrobinę posmarować olejem by się nie przypaliły i również smażyć na średniej mocy kuchenki.
Smacznego 🙂