Jeśli kochacie pączki, a stronicie od nich z uwagi na zawarty tłuszcz – to te pączki są właśnie dla Was. Pieczone w piekarniku, więc w ogóle nietłuste. Oczywiście nie smakują identycznie jak nasze polskie pączki, ale są równie pyszne, a do tego puszyste i można zjeść ich więcej, bo przecież nie są tłuste 🙂 Polecam!
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka szybko rosnących drożdży lub drożdży instant, ewentualnie 8,5 g świeżych drożdży
- 1 łyżka masła rozpuszczonego i przestudzonego (15 g)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 duże jajko, lekko roztrzepane
- 1/2 ekstraktu z wanilii
- 1 cukier waniliowy
- 2,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania stolnicy
- 1/2 łyżeczki soli
- Dodatkowo 1 łyżeczka masła do wysmarowania miski
- Słodka, kolorowa posypka do dekoracji
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
W małej miseczce wymieszać mleko z octem i odstawić w ciepłe miejsce na 5-10 minut by powstała maślanka. Następnie odrobinę ją podgrzać do temperatury 38 -40 st. C. Dodać wanilię, cukier, drożdże i wymieszać najlepiej używając miksera z hakiem lub rózgą.
Dodać masło, jajko, mąkę i sól , włączyć mikser i zagnieść ciasto miksując przez 2-3 minuty. Ciasto będzie jeszcze kleiste, kontynuuj miksowanie przez kolejne 2-3 minuty.
Po tym czasie powinno z łatwością odrywać się od boków naczynia. Jeśli nadal będzie zbyt mokre dodajemy odrobinę mąki, a jeśli zbyt suche łyżkę mleka.
Wyjąć ciasto z misy miksera uformować kulę i umieścić w misce wysmarowanej masłem. Zakryć miskę szczelnie folią i odstawić na 1-2 godziny by wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz ręcznie, ale krótko. Odłóż ponownie do miski, przykryj folią i daj mu 5 minut odpocząć.
Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 1 centymetra, podsypując ciasto mąką również z góry by nie przykleiło się do wałka. Szklanką lub okrągłą foremką wycinaj kółka, w każdym wytnij dziurkę, ja robiłam ją tylką od szprycy, ale teraz wiem, że lepszy byłby kieliszek, albo literatka, bo w trakcie pieczenia dziurka się znacznie zwęża.
Wcięte ciasteczka (krążki i środki) ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryj folią aby nie wyschły i pozostaw do napuszenia by znów podwoiły swoją objętość.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C. piekarniku przez około 8-9 minut, aż będą rumiane.
Studź na kratce. Po 2-3 minutach je lukrowałam i prószyłam posypką. W ten sposób lukier błyskawicznie zastygł.
Smacznego!
Z przepisu Traci