Okoń morski pieczony

Okoń morski, pieczony z ziołami to wspaniała ryba idealna na obiad. Obiad, który praktycznie robi się sam w dodatku jest zdrowy, wygląda i smakuje wyjątkowo apetycznie. No kto takich potraw nie lubi? Wystarczy przygotować rybę, co zajmuje dosłownie chwile i do piekarnika. Liście szpinaku skropić oliwą, oprószyć przyprawami i gotowe. I mamy fantastyczne lekkie danie, które oczywiście możemy wedle uznania uzupełnić np. ziemniaczkami, bukietem surówek czy innymi dodatkami. Polecam pstrąga pieczonego w piekarniku.



Składniki do 4 osób:

  • 4 okonie (najlepiej wypatroszone)
  • 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki drobno pokrojonego świeżego koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie:
Ryby oczyścić, nożem zeskrobać z nich resztki łusek i pozostałe zanieczyszczenia, opłukać pod bieżąca wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
W środku oprószyć ryby pieprzem i solą, a z zewnątrz wysmarować dokładnie oliwą.
Masło wymieszać widelcem dokładnie z natką pietruszki, podzielić na 4 porcje i po jednej wsunąć do wnętrza każdej ryby.
Okonie ułożyć na papierze do pieczenia z zewnątrz oprószyć solą, pieprzem i koperkiem. Razem z papierem przełożyć na blachę.
Piekarnik dobrze nagrzać do temperatury 200°C, wsunąć blachę do piekarnika i piec ryby 20 minut. Rybę podawać od razu po upieczeniu.

Szpinak przepłukać pod bieżącą wodą, odsączyć, oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek, wedle uznania można jeszcze sokiem z cytryny.
Smacznego 😉

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *