Łopatka wieprzowa w sosie pomidorowo-cebulowym to pyszne mięso w sam raz na drugie danie. Chuda i krucha porcjowana na plastry łopatka duszona w pomidorach z cebulą i ketchupem. W efekcie powstaje bardzo smaczny sos o wyraźnie słodko-kwaśnym smaku. Potrawa wprost idealna w połączeniu z ryżem albo ziemniaczkami. Polecam!
Składniki:
- Około kg łopatki (miałam 900g)
- 3 cebule pokrojone w piórka
- 4 ząbki czosnku, obrane i posiekane na drobno
- 100 ml pikantnego ketchupu
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1/2 szkl wody
- Przyprawy: 2 liście laurowe, sól, pieprz, zioła prowansalskie, Vegeta
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso myję osuszam ręcznikiem i kroje na plastry, rozkładam na deseczce i oprószam ziołami prowansalskimi i vegetą i pieprzem ale z umiarem by mięso nie było zbyt pikantne.
Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju i obsmażam mięso na rumiany kolor po obu stronach. Zsuwam kawałki mięsa na bok dorzucam cebulę i smażę by się zeszkliła co jakiś czas mieszam. Kawałki mięsa ze spodu przekładam również na wierzch by za bardzo się nie spiekły.
Dodaje czosnek i smażę jeszcze 2 minuty. Polewam wodą, dodaję liście laurowe i dusze pod przykryciem przez 20 minut. Potem dodaję kechup i pomidory i dusze przez kolejne 45 minut, do miękkości mięsa.
Jeśli trzeba doprawiam sos odrobiną soli, pieprzem i podaje na ciepło.
Smacznego!