Łopatka wieprzowa w sosie pomidorowo-cebulowym

Łopatka wieprzowa w sosie pomidorowo-cebulowym to pyszne mięso w sam raz na drugie danie. Chuda i krucha porcjowana na plastry łopatka duszona w pomidorach z cebulą i ketchupem. W efekcie powstaje bardzo smaczny sos o wyraźnie słodko-kwaśnym smaku. Potrawa wprost idealna w połączeniu z ryżem albo ziemniaczkami. Polecam!



Składniki:

  • Około kg łopatki (miałam 900g)
  • 3 cebule pokrojone w piórka
  • 4 ząbki czosnku, obrane i posiekane na drobno
  • 100 ml pikantnego ketchupu
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1/2 szkl wody
  • Przyprawy: 2 liście laurowe, sól, pieprz, zioła prowansalskie, Vegeta
  • Olej do smażenia



Przygotowanie:
Mięso myję osuszam ręcznikiem i kroje na plastry, rozkładam na deseczce i oprószam ziołami prowansalskimi i vegetą i pieprzem ale z umiarem by mięso nie było zbyt pikantne.

Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju i obsmażam mięso na rumiany kolor po obu stronach. Zsuwam kawałki mięsa na bok dorzucam cebulę i smażę by się zeszkliła co jakiś czas mieszam. Kawałki mięsa ze spodu przekładam również na wierzch by za bardzo się nie spiekły.
Dodaje czosnek i smażę jeszcze 2 minuty. Polewam wodą, dodaję liście laurowe i dusze pod przykryciem przez 20 minut. Potem dodaję kechup i pomidory i dusze przez kolejne 45 minut, do miękkości mięsa.
Jeśli trzeba doprawiam sos odrobiną soli, pieprzem i podaje na ciepło.

Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *